Besluit toekomst FAI vanavond aan de orde
24 Sep, 16:53
foto
Minister Prahlad Sewdien van LVV zegt dat er vanavond een besluit valt over FAI NV. (Foto: René Gompers)


De regering krijgt vanavond een presentatie over het bacovenbedrijf FAI (Food and Agricultural Industries NV). De grootaandeelhouder, het Belgische Univeg NV, heeft begin dit jaar zijn koffers gepakt en is vertrokken naar Belgie. Het bedrijf bleef achter zonder een duidelijke leiding. Na de presentatie zal op het hoogste niveau een besluit genomen worden over de toekomst van FAI.

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tijdens een persconferentie vandaag gezegd dat de grootaandeelhouder zijn aandelen heeft aangeboden aan de Staat. Suriname bezit 10% van de aandelen en Univeg heeft er 90%. Sewdien heeft ook opgemerkt dat de situatie er niet mooi uitziet. Meer dan de helft van het plantareaal van FAI, zowel in Nickerie als in Jarikaba, is aangetast door de bacovenziekte Moko. "Maar er zijn mogelijkheden om eruit te komen."

De salarissen van de FAI-arbeiders worden sinds het vertrek van de grootaandeelhouder betaald door de Staat. Minister Armand Achaibersing van Financiën zegt dat de FAI-arbeiders ook landgenoten zijn en "als het slecht gaat moeten we inspringen." Door de Covid-situatie is ook de export van bacoven fors teruggelopen.

In februari dit jaar had Univeg NV de Surinaamse regering aangeboden FAI voor een symbolisch bedrag van US$ 1 over te nemen. Bij de overname zouden alle schulden en lasten voor rekening van de Staat zijn. Univeg NV gaf ook mee dat als Suriname FAI niet overneemt, er faillissement zal worden aangevraagd voor het bedrijf. Voorheen was de bacovenindustrie in handen van de Stichting Behoud Bacovensector Suriname (SBBS). Bij het privatiseringsproces in 2014 werd het bedrijf verkocht voor US$ 31 miljoen.

Advertenties