Vicepresident belooft inheemse gemeenschap medewerking
15 Sep, 06:32
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk (m) geflankeerd door afgevaardigden van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica.


Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de inheemse gemeenschap gisteren bij een onderhoud met een vertegenwoordiging van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica, (OSIP), alle medewerking toegezegd bij het oplossen van hun problemen. Bij de ontmoeting was ook de minister van Transport Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana aanwezig.

De OSIP vertegenwoordigt 14 inheemse dorpen uit Wanica en Para. De afgevaardigden waren de kapiteins van Casipora en Piërre Kondre/Kumbasi, respectievelijk Muriël Fernandes en Lloyd Read en de adviseur van de OSIP, Jerry Allamake. Er is onder meer gesproken over het grondenrechtenvraagstuk, justitie en recht en ordehandhaving binnen de Inheemse gemeenschappen.

Brunswijk gaf aan dat hij zich ervan bewust is dat de Inheemsen en Marrons hun eigen leefwijze en leefgewoonte hebben. Hij zei daarom ook een open oor te hebben voor de knelpunten van de inheemse gemeenschap. Read bracht het instellen van een ordehandhavingsteam in elk dorp, aan de orde. Hij pleitte ook voor goede infrastructuur voor communicatie, elektriciteit en waterleiding in alle inheemse gebieden.

De jeugd zal volgens Read ook voldoende aandacht moeten krijgen. Hij gaf aan dat de Covid-situatie vele inheemse gebieden ontwricht heeft; vakantieoorden moeten sluiten en ook werkloosheid als gevolg van Covid is aan het toenemen. Samen met de organisatie en de inheemse dorpen zal gewerkt worden aan het zelfvoorzienend worden van de dorpen. Hierbij zal de ondersteuning van de overheid nodig zijn. Fernandes zei dat ze een aanspreekpunt bij de regering voor inheemsen, mist. Zij heeft graag dat de inheemsen ook betrokken worden bij besluitvormingsprocessen.

Brunswijk zei dat alle knelpunten zijn aandacht hebben. Hij adviseerde de OSIP, om na te gaan wat de specifieke bijdrage is die zij verwachten van de regering. Er zal vanuit de regering een contactpunt komen voor inheemse zaken. De OSIP zal hiervoor vertegenwoordigers moeten voordragen. Er zijn afspraken gemaakt voor een vervolggesprek met de OSIP, meldt het kabinet  van de vicepresident.
Advertenties