Japan: Regeringspartij kiest Yoshihide Suga als opvolger Abe
14 Sep, 14:33
foto
Yoshihide Suga is de zoon van aardbeientelers. Hij zal de Japanse premier Shinzo Abe opvolgen. (Foto: Reuters)


De regeringspartij van Japan heeft Yoshihide Suga gekozen als nieuwe leider om Shinzo Abe (65) op te volgen, wat betekent dat hij vrijwel zeker de volgende premier van het land zal worden. De vorige maand kondigde Abe zijn ontslag aan wegens slechte gezondheid.

Suga (71) dient als kabinetssecretaris in de huidige regering en er werd algemeen verwacht dat hij zou winnen. Hij wordt beschouwd als een naaste bondgenoot van Abe en zal waarschijnlijk het beleid van zijn voorganger voortzetten.

Suga won met een ruime marge de stemming voor het voorzitterschap van de conservatieve Liberale Democratische Partij (LDP), met 377 van de in totaal 534 stemmen van wetgevers en regionale vertegenwoordigers. Hij troefde twee andere kanshebbers af: Fumio Kishida, een voormalige minister van Buitenlandse Zaken, en Shigeru Ishiba, een voormalige LDP-secretaris-generaal en ooit minister van Defensie.

Nu de partij haar nieuwe leider heeft gekozen, zal er woensdag nog een stemming plaatsvinden in het parlement, waar Suga vrijwel zeker premier zal worden vanwege de meerderheid van de LDP. Suga zal halverwege de termijn overnemen en zal naar verwachting in functie blijven tot de verkiezingen in september 2021.

Yoshihide Suga

Suga, geboren als zoon van aardbeientelers, is een doorgewinterde politicus. Gezien zijn centrale rol van kabinetssecretaris in de administratie, wordt van hem verwacht dat hij tot de verkiezingen van 2021 voor continuïteit zorgt aan het hoofd van een interim-regering.

"Shinzo Abe en de andere partijbazen kozen en sloten zich aan bij de kar voor Suga, juist omdat hij de beste 'continuïteits'-kandidaat was, iemand van wie zij denken dat hij de Abe-regering zou kunnen voortzetten zonder Abe," vertelde Koichi Nakano, decaan en hoogleraar politieke wetenschappen aan de Sophia Universiteit in Tokyo aan de BBC.

Hoewel hij niet wordt beschouwd als de meest energieke of gepassioneerde politicus, heeft Suga de reputatie zeer efficiënt en praktisch te zijn. Eén van zijn meest prominente optredens was onlangs tijdens de overgang van keizer Akihito, die aftrad, en overdroeg aan zijn zoon Naruhito in 2019. Het was aan Suga om de naam van het nieuwe Reiwa-tijdperk aan het Japanse en wereldwijde publiek te onthullen.

Maar hoewel hij de favoriet was om het LDP-leiderschap te bekronen na het aftreden van Abe, is het veel minder duidelijk of hij de partij zal leiden bij de algemene verkiezingen van volgend jaar. Waarnemers suggereren dat tegen die tijd de partijdynamiek zou kunnen verschuiven naar een levendigere man aan het roer die een breder algemeen electoraat kan bereiken.

Verwachtingen
Suga heeft beloofd door te gaan met "Abenomics", het kenmerkende economische beleid van Abe dat bedoeld was om de op twee na grootste economie ter wereld te stimuleren door monetaire versoepeling, fiscale uitgaven en structurele hervormingen. Maar net als zijn voorganger zal hij eerst de dringende eisen van de coronaviruspandemie moeten aanpakken.

Voorafgaand aan zijn verkiezing had Suga beloofd om de Covid-19-tests en bronvaccins voor Japan tegen de eerste helft van 2021 uit te breiden. Hij zei ook dat hij het minimumloon zou verhogen, landbouwhervormingen zou bevorderen en het toerisme zou stimuleren.

Ook wat het buitenlands beleid betreft, wordt van hem verwacht dat hij in de voetsporen van Abe treedt, waarbij hij prioriteit geeft aan de langlopende alliantie van Japan met de VS en tegelijkertijd stabiele relaties met China onderhoudt.

Politieke vooruitzichten Japan

De overgang naar leiderschap komt op een moeilijk moment voor het land. Japan kampt nog steeds met de coronaviruspandemie die de grootste economische inzinking ooit heeft veroorzaakt. Het langlopende project van Abe om de economie een nieuwe impuls te geven, genaamd Abenomics, was, zelfs voordat de pandemie toesloeg, nog een werk in uitvoering en het land heeft een aantal jaren van stagnatie, recessie of slechts een zeer trage groei gekend.

Er zijn ook onafgemaakte zaken in de plannen van de regering om de naoorlogse pacifistische grondwet te hervormen. Abe wilde een sectie in de grondwet wijzigen om het Japanse leger formeel te erkennen, dat momenteel de Self Defense Force wordt genoemd en in wezen uitgesloten is van deelname aan internationale militaire mandaten. Voor al die projecten zou een nieuwe regering onder Suga voor stabiliteit kunnen zorgen. Maar tijdens zijn tijd als kabinetssecretaris had hij "opmerkelijk weinig visie", waarschuwt prof. Nakano.

"De enige slogan die hij bedacht is" Zelfhulp, wederzijdse hulp en openbare hulp "- waarbij hij de nadruk legt op neoliberale zelfhulp en eigen verantwoordelijkheid ten tijde van [een] pandemie die heel wat mensen blootstelt aan economische kwetsbaarheid. "

Nieuwe algemene verkiezingen voor de Diet, het lagerhuis, zijn gepland voor september 2021 en tegen die tijd zal er waarschijnlijk nog een leiderschapswedstrijd binnen de LDP zijn. Die strijd zal meer gaan over wie de algemene kiezers kan winnen - in plaats van alleen continuïteit te beloven, zeggen waarnemers.

Shinzo Abe

Abe zei dat hij niet wilde dat zijn ziekte de besluitvorming in de weg zou staan, en verontschuldigde zich bij het Japanse volk voor het niet afmaken van zijn ambtsperiode. De 65-jarige lijdt al jaren aan colitis ulcerosa, een darmziekte, maar hij zei dat zijn toestand recentelijk was verslechterd.


Premier Shinzo Abe treedt vroegtijdig terug vanwege gezondheidsproblemen. (Foto: Reuters)

Vorig jaar werd Abe de langst diende Japanse premier. Hij begon zijn huidige termijn in 2012. In 2007 nam hij in een voorgaande termijn als premier abrupt ontslag in 2007, ook vanwege zijn chronische toestand.
Advertenties