Suriname en Frankrijk maken concrete afspraken
05 Sep 2020, 18:48
foto
Ambassadeur Antoine Joly van Frans-Guyana en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken hebben hun afspraken vastgelegd in een gezamenlijke verklaring. (Foto: FB Joly)


De grenscontrole langs de Marowijne en Lawarivier wordt versterkt. Suriname en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen om gegevens uit te wisselen met namen en contactgegevens van bilaterale partners op verschillende niveaus om de uitwisseling van informatie over veiligheids- en gezondheidskwesties te vergemakkelijken. Beide landen zullen werken aan het versterken van de grensoverschrijdende samenwerking in het grensgebied van de Marowijnerivier "op alle gebieden die verband houden met het beheer en de beheersing van de verdere verspreiding van de Covid-19-pandemie."

Om veilig gedrag te garanderen, moet een gemeenschappelijk beleid worden vastgesteld om de illegale oversteek te voorkomen tussen beide landen. Deze afspraken zijn opgenomen in een gezamenlijke verklaring die ambassadeur Antoine Joly van Frans-Guyana en minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, vrijdag hebben getekend in St. Laurent du Maroni.  De oversteek tussen de twee landen kan alleen als toestemming is verleend om vitale redenen, zoals familiale problemen of gezondheidsproblemen.

Om gemakkelijk de grens over te steken kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor politie-teams die zich voorbereiden op gemeenschappelijke missies en medische teams van ziekenhuizen van St. Laurent du Maroni en Albina die de gezondheidsketen aan beide kanten organiseren. Er is ook afgesproken dat er een gezamenlijk controlepunt aan weerszijden van de grens wordt opgericht. Tussen de Surinaamse en Franse zijde kunnen gezamenlijke patrouilles ook afzonderlijk worden uitgevoerd, in 2 boten, rekening houdend met de Covid-19-maatregelen.

Op basis van de bestaande samenwerking tussen de betrokken wetshandhavingsinstanties aan beide zijden van de Marowijnerivier wordt voorgesteld om de bestaande protocollen op dit gebied te versterken en afzonderlijk te versterken met het oog op de situatie in de gebieden Marowijne en Lawa en de economische ontwikkeling in beide landen.

Zowel de Surinaamse als de Franse autoriteiten hebben zich ertoe verbonden het beheer en de controle van de grens te verbeteren en te versterken, onder meer door het gebruik van relevante technologie en wetshandhaving. Afgesproken is dat tegen het einde van dit jaar de onderhandelingen over de grensafbakening op de Marowijne- en Lawarivier moeten zijn afgerond en er vervolgens tijdens een topbijeenkomst een akkoord uit zal moeten voortvloeien.

De verklaring tussen beide landen om het gezamenlijk beheer van de Marowijne- en Lawarivier te regelen, evenals de gezamenlijke ontwikkeling aan beide zijden van de grens die het protocol tussen de Republiek Suriname en de Franse Republiek zal begeleiden om de grens verder te regelen in een een deel van de rivieren Marowijne en Lawa zal - naast de Conventie van 1915 - een brede samenwerking tussen beide partijen met zich meebrengen. De Surinaamse autoriteiten zijn een ontwerptekst voor de verklaring aan het voorbereiden en deze zal ter overweging aan de Franse autoriteiten worden voorgelegd.

Voorts is afgesproken dat beide partijen - om de Covid-19-pandemie te bestrijden - periodiek bijeen zullen komen in onderlinge overeenstemming tussen beide landen, en op elk ander moment als de omstandigheden dit rechtvaardigen.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April