Sri Lanka: Brandende olietanker verder uit de kust gesleept
05 Sep 2020, 10:35
foto
De brand werd veroorzaakt door een explosie in de machinekamer waarbij een Filipijns bemanningslid omkwam. (Foto: AFP/Sri Lanka Air Force)


Een door brand getroffen olietanker is vandaag verplaatst van de kust van Sri Lanka naar diepere wateren, zeiden reddingswerkers, nadat ze de brand met succes hadden onderdrukt tijdens een 36-uur durende operatie. De onder de Panamese vlag varende mamoettanker New Diamond, beladen met 270.000 ton ruwe olie, was gevaarlijk dicht bij de oostkust van Sri Lanka gekomen sinds het donderdagochtend een noodsignaal had uitgezonden.

De Indiase kustwacht en de Sri Lankaanse marine zeiden dat het 330 meter lange schip 's nachts naar diepere wateren is gesleept op ongeveer 60 km uit de kust. "Er is geen olievlek gemeld", zei de Indiase kustwacht na een gezamenlijke inspanning van de twee landen om de brand onder controle te krijgen. De marine van Sri Lanka zei dat reddingswerkers nog steeds schuim op het schip spoten, maar dat de brand onder controle was gebracht.

In totaal werden 16 schepen, waaronder gespecialiseerde brandbestrijdingssleepboten en vier vliegtuigen, ingezet om de brand tegen vrijdagavond onder controle te krijgen. De brand is veroorzaakt door een explosie in de machinekamer waarbij donderdagochtend een Filipijns bemanningslid om het leven kwam toen het schip Sri Lanka passeerde op weg naar de Indiase haven Paradip.

Volgens de Sri Lankaanse marine was er geen direct gevaar dat de tanker zou breken ondanks een scheur van 2 meter in de romp op 10 meter boven de waterlijn. Drie sleepboten - twee Indiase en één gecharterd door de eigenaren - werden vrijdagavond ingezet om het schip terug naar diepere wateren te slepen, te midden van de vrees voor een milieuramp als de olie zou lekken.

Sri Lanka's Marine Environment Protection Agency zei dat juridische stappen kunnen worden ondernomen tegen de eigenaren, de in Liberia geregistreerde Porto Emporios Shipping Inc" mocht het ergste gebeuren wanneer het schip kapot gaat".

Sri Lankaanse functionarissen zeiden dat ze hadden overwogen om de ruwe olie van schip naar schip over te brengen voordat ze de tanker zouden bergen. Het schip is groter dan de Japanse bulkcarrier MV Wakashio, die in juli op een rif op Mauritius crashte en meer dan 1.000 ton olie in de ongerepte wateren van het eiland lekte.

De Malediven, ongeveer 1.000 km zuidwestelijk van Sri Lanka, hebben hun bezorgdheid geuit dat olielozingen van de New Diamond ernstige milieuschade kunnen veroorzaken in het atol van meer dan duizend koraaleilanden dat sterk afhankelijk is van toerisme en visserij. "De Maldiven moeten deze olieramp zorgvuldig in de gaten houden en alle voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat deze haar kusten bereikt", schreef Ahmed Naseem, de Maldivische minister van het kabinet van de president, op Twitter.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April