Column: Politieke Borrelpraat 627
30 Aug, 22:37
foto


“Boi, wat een week, wat een ophef om een spotprent.”
“Die vond ik steengoed. Oké, inderdaad, die staart was wel een staart te ver.” 
”Dat ligt nou eenmaal diep gevoelig bij mensen van Afrikaanse afkomst, maar dat weten we sinds lang in dit multi-etnisch land.”
“Net zoals het bij vooral blanken gevoelig lag toen Darwin met zijn evolutietheorie kwam en stelde dat aap en mens een gemeenschappelijk beginpunt hadden.”
“Maar die tamtam die er omheen gemaakt werd, nee toch, dat was met een kanon op een vlieg schieten.”
“Duidelijk een afleidingsmanoeuvre vol apenkuren om de aandacht af te leiden.”
“En dan komt de aap uit de mouw: twee regeringspartijen roepen op tot boycot van de krant waarin de gewraakte spotprent verscheen, dat kan niet.”
“En dat de directeur van dat medium zo diep door het stof gaat; dan zie je waar de belangen liggen.”
“Maar die Fa Waka-rubriek moet terug in de krant, stel je voor, na al die jaren is die tekenaar opeens fout? Je suis Asmo.”
“Wat praat u, meester?”
“Een beetje Frans. Ben je vergeten hoe het hele Franse volk, zelfs de hele vrije wereld achter dat satirisch blad Charlie Hepdo stond, toen in januari 2015 twee zwaargewapende wildebeestmannen de redactie binnenvielen en daar 12 medewerkers doodden en 11 verwondden vanwege bepaalde spotprenten?”
“O ja, overal liep men toen rond met de tekst: ‘Je suis Charlie’, oftewel: ik ben Charlie, of: ik sta achter het blad Charlie Hepdo.”
“Carla Boewee-je-gebeente van de Journalistenvereniging had de karikatuur ook afgekeurd, maar keurt even hard, nog harder zelfs, de boycot van een krant af. Helemaal goed. Daar sta ik volledig achter.”
“Je suis Carla, je suis…”
“Sjaak, stil nou, straks wordt ook jij geboycot en aapt een winkeliersvereniging dit nog erbij na. Zeg toch gewoon dat je de krant een paar dagen niet verkoopt of zoiets. Die winkeliers zetten op die manier de vrijheid van informatieverspreiding voor aap.” 
“Ze zochten volgens mij al lang een aanleiding om Piri-Khan een toontje lager te laten zingen, want hij uitte te vaak openlijk bedenkingen over het politieke beleid van Zijne Excellentie.”
“Klopt. Dus die apetrotse karikatuur van Reinier was een welkome aanleiding.”
“Maar is het jullie niet opgevallen dat vooral broer Leo het voortouw nam in deze anti-cartoon hetze?”
“Hij had misschien het meeste baat bij deze afleidingsmanoeuvre, vanwege de zware kritiek op zijn vele RvC-benoemingen.”
“Maar wie waren er zo tegen die afbeelding? De aanhangers van Bordo?”
“Ik denk het niet; die zeiden eerder: kies’eng mooi.”
“Of die van Bellefor alias Tijgerbaard?”
“Volgens mij lagen die plat van de lach over de vloer te rollen, terwijl Tigri himself geniepige groetjes wierp, zoals hij achter de rug van Bouta om deed.”
“En wij geven elke minister een huurwagen van 200 US dollar per stuk per dag. Hun eigen wagen is niet representatief genoeg, stel je voor! Dat is maal 17 = 3.400 US per dag, is al vijf weken, dus maal 35 dagen = al 119.000 US maal koers 14 = meer dan anderhalf miljoen SRD. Ga je gang, ze verdienen genoeg om zonder autotoelage met hun eigen wagen naar het werk te gaan, met chauffeur en lijfwacht, oké.” 
“Dan moeten wij die solidariteitsheffing betalen? Kom nou, vlieg toch op, man!”
“Rustig Ron, rustig. Eigen belangen veiligstellen gaat boven het handhaven van principes, dat is toch politiek, dat weet je toch? Waarom denk je dat niet opgetreden kan worden tegen die vele skalians die al jaren onze kreken en rivieren met kwik vervuilen?”
“Omdat paarse topmilitairen in die bisnis zitten.”
“Maar ook top Oranjemensen. Idem met bepaalde frommels van Zoefdraad en die Van Trickty-boy, die al maanden veilig vastzit, maar er komt maar geen beweging in die zaak.”
“En nu met die Kromosroto van de Volksgraaibank; waarom denk je dat onze Paarse Baas het zo voor hem opneemt en dreigt te komen met minstens drie tegenschandalen, zoals die frommel van dat Blauwe Meer?”
“En ook deze lockdown had een verrassing: de banken krijgen tijdelijk toestemming van de Moederbank om de US-dollar voor gemiddeld 14 srd te verhandelen, let wel: alleen cash dollars.”
“En dit is geen devaluatie, hoor! Dit is een tijdelijke depriabilallifakatie of wat voor stomme term gebruikt wordt om de devaluatie te verdoezelen.”
“Maar als ik van m’n pensioen-dollarrekening 100 US dollar overmaak naar m’n srd-rekening, welke koers krijg ik?”
“Je krijgt die ‘dhotehlalle koers’ van zevenzoveel.”
“Dan wil men op deze manier giraal geldverkeer stimuleren? Wat voor rare regel is dit dan? Het riekt naar poor’eksi.” 
“En om dit totale Comedy Caperstoneel compleet te maken, komt daar onze Kleine Indiaan via de tv, zich in zijn woorden verslikkend, om de hoek kijken: onze minister van Buitenlandse Zaken jokt niet, nee, die liegt als hij zegt dat er geen afspraken met de vorige regeermacht gemaakt zijn. Het protocol moet alleen nog getekend worden.”
“Maar het lijkt dat meneer doodsbang is dat de koning uit Holland hier komt, daar is het nog te vroeg voor, vindt meneer.”
“Vind ik ook.”
“Meneer vindt verder dat hij, ja hij, de boel hermetisch afsluit als Willem hier met slechte bedoelingen komt.”
“Met welke slechte bedoelingen? Laat die ouwe Indiaan, sorry, Inheemse, nou eens even ophouden met z’n Holland-fobie, of is hij bang dat Willem hem komt halen om 12 jaar daar te gaan brommen?”
“Nou, zijn we vergeten dat hij alhier officieel tot 20 jaar cel is veroordeeld voor meervoudige moord?”
“Maar ons Comedy Caperstoneel is nog niet compleet, want daar komt me toch heel ferm en gedreven onze Etnelina fu baka woyo naar voren.”
“Nou, ik vond haar statement goed, ze stijgt in mijn ogen op de politieke ladder.” 
“Wachte, dalijk muilkorft Bobo Greg haar, zoals coalitiepartners met critici binnen hun gelederen doen.”
“Ja, maar ze heeft gelijk: die andere coalitiepartners verdelen de koek en de Groene Partij krijgt neks, nada, koetsj nah, nothing.”
“Dat is het loon voor degene die al vanaf het begin te bobboh was om uit de coalitie te stappen toen ze hem het ministerie van gas en olie ontnamen, omdat de belangen van Het Paarse Syndicaat via Geel voorrang hadden.” 
“Eigenlijk zou deze Etnelina niet mis staan als nieuwe, jonge en mondige voorzitter van De Groenen.”
“Je suis Etn…”
“Sjaak, hou nou eens op met dat ge-suis van je. Je bent al dronken.”
“Neks no drungu, je jokt, nee, je liegt!”
 
Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May