Nieuwe samenstelling Staatsraad moet in 90 dagen rond zijn
30 Aug 2020, 12:52
foto
De nieuwe samenstelling van de Staatsraad moet binnen negentig dagen rond zijn. Binnen zestig dagen moet de president in contact treden met De Nationale Assemblee hierover. Dat is intussen gebeurd.


De nieuwe samenstelling van de Staatsraad moet de volgende maand rond zijn. In de grondwet staat dat binnen 90 dagen na de verkiezingen dit grondwettelijk orgaan in de nieuwe samenstelling bijeenkomt. De president is voorzitter van de Staatsraad. Er is intussen door de regering overleg gepleegd met De Nationale Assemblee over de samenstelling van de Staatsraad. 

De samenstelling van de Staatsraad wordt bepaald op basis van het aantal zetels die politieke partijen hebben vergaard. Alle politieke partijen die gekozen zijn in De Nationale Assemblee zijn vertegenwoordigd in dit orgaan, waarin ook zitting hebben de vakbeweging en het bedrijfsleven. 

De voorgestelde samenstelling van dit orgaan is: VHP 4 plekken, NDP 3, ABOP/PL 2, Ravaksur 2, Bedrijfsleven 2, NPS 1 en BEP 1. De Staatsraad adviseert de president over wetsontwerpen en Staatsbesluiten. Het voorstel over aantal leden wordt gedaan door de president die hierover in overleg treedt met De Nationale Assemblee. De Staatsraad bestaat uit 15 leden. 

Om tot lid te worden van de Staatsraad te kunnen worden benoemd, moet de persoon:
- de Surinaamse nationaliteit bezitten
- de leeftijd van dertig jaren hebben bereikt
- niet uitgesloten zijn van het actief of passief kiesrecht.
De persoon moet ten minste drie jaar de werkelijke woon- en verblijfplaats in Suriname hebben. 
Bloed- of aanverwantschap tot en met de tweede graad of huwelijk mag niet bestaan tussen de president en de leden van de Staatsraad noch tussen de leden onderling. 

Advertenties