Brunswijk in strijd met statuten in rvc's Staatsolie en EBS
27 Aug 2020, 00:00
foto
In de statuten van Staatsolie Maatschappij Suriname staat op twee plekken dat rvc-leden de Surinaamse nationaliteit moeten bezitten.


In de statuten van Staatsolie én de Energie Bedrijven Suriname (EBS) is verankerd dat leden van de raad van commissarissen (rvc's) de Surinaamse nationaliteit moeten hebben. Leo Brunswijk, die namens de ABOP is voorgedragen, en benoemd door president Chan Santokhi, bezit de Nederlandse nationaliteit. 

Brunswijk heeft ook bevestigd dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Hij merkte eerder op dat het hebben van de Nederlandse nationaliteit geen barrière was om zitting te nemen in de rvc's. Het staat volgens hem nergens dat de Surinaamse nationaliteit is vereist. 

In de statuten van de EBS staat gegrift dat rvc-leden de Surinaamse nationaliteit moeten bezitten. 

Dat Brunswijk en Dino Somohardjo, die ook de Nederlandse nationaliteit had, in oktober 2010 is bedankt door de regering-Bouterse als respectievelijk president-commissaris en rvc-lid van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij had volgens hem niets te maken met dat de Surinaamse nationaliteit was vereist. Dat zou volgens Brunswijk een fout zijn geweest. Hij is nu weer rvc-lid van de SLM. 


Leo Brunswijk verricht de formaliteiten tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. (Foto: CDS)

Intussen heeft Brunswijk, in bijzijn van president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en rvc-lid Mellisa Santokhi de leiding van de rvc bij Staatsolie overgenomen. Hij is op 21 augustus benoemd in een algemene vergadering van aandeelhouders. De vraag is of de regering, de rvc-leden en de directie van Staatsolie niet op de hoogte zijn van de bepalingen in de statuten. 
Advertenties