Havana terug in lockdown, Covid-19 besmettingen stijgen
09 Aug 2020, 16:24
foto
Mensen staan in de rij om voeding te kopen temidden van angst over de spreiding van Covid-19 in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba heeft zaterdag opnieuw strikte beperkingen opgelegd in Havana na een tweede golf van Covid-19-gevallen. Restaurants, bars en zwembaden zijn opnieuw opgedragen te sluiten, het openbaar vervoer is stilgelegd en de toegang tot het strand wordt verboden.

Cuba, dat in Latijns-Amerika werd geprezen als een zeldzaam succesverhaal vanwege de afhandeling en beheersing van de uitbraak van het coronavirus in de leerboeken, had vorige maand de lockdown-beperkingen versoepeld nadat het aantal gevallen was afgenomen tot slechts een handvol per dag. Maar ze zijn de afgelopen twee weken weer gestegen naar het niveau van april, waarbij het ministerie van Volksgezondheid op zaterdag 59 gevallen meldde en zei dat de situatie "oncontroleerbaar" zou kunnen worden als de autoriteiten niet snel zouden handelen.

"We zijn getuige van een nieuwe epidemiologische uitbraak die onze hele bevolking in gevaar brengt", zei de Cubaanse minister van Volksgezondheid, José Angel Portal, zaterdag tijdens een dagelijkse briefing over het coronavirus. Het gratis op de gemeenschap gebaseerde gezondheidssysteem van Cuba is gecrediteerd, samen met maatregelen zoals strikte isolatie van de zieken en hun contacten, waardoor het het aantal gevallen onder de 2.900 kon houden met 88 doden voor een bevolking van 11 miljoen.

Autoriteiten hebben Cubanen echter bekritiseerd omdat ze hun waakzaamheid hebben laten verslappen nadat de lockdown is versoepeld, omdat ze fysiek geen afstand hebben genomen of hun gezichtsmaskers  - die verplicht zijn in openbare ruimtes - niet correct hebben gedragen, en omdat ze zich in grote groepen verzamelen. Eén van de laatste grote evenementen van lokale overdracht was terug te voeren op een religieuze bijeenkomst.

Maar veel van de nieuwe gevallen - 41 van de 59 die zaterdag zijn gemeld - worden ook geïmporteerd, vaak uit Venezuela. Vanwege de pandemie zijn er geen open reizen in Cuba, dus de meeste repatrianten zullen waarschijnlijk afkomstig zijn van de 20.000 gezondheidswerkers die in Venezuela zijn gestationeerd.

Iedereen die het land binnenkomt, moet 14 dagen in quarantaine in een staatsfaciliteit, zodat besmetting door die gevallen wordt beperkt. Terwijl de uitbraak van Cuba gericht is op Havana, zei Portal dat de autoriteiten de rest van het land zorgvuldig zouden moeten volgen, gezien het grote aantal asymptomatische vervoerders en landelijke reizen die de afgelopen maand hebben plaatsgevonden.
Advertenties

Saturday 03 December
Friday 02 December
Thursday 01 December