Column: Politieke Borrelpraat 623
02 Aug, 22:55
foto


“Hebben jullie het niet gemerkt? De anti-persvrijheidsneigingen beginnen bij de nieuwe regeerders naar boven te komen.”
“He, he, let op je woorden.”
“Als je eerlijk en ruimdenkend bent, en geen dingen in het duister uithaalt of wil uithalen, vrees je geen kritiek via welk medium dan ook.”
“Dan ga je er niet toe over om zenders of gasten in een soort van paniekreactie op de valreep uit de ether te halen.” 
“Ja, maar die Rozenjongen voerde wel in opdracht van ‘Hogerhand’ een dom besluit door om op die Del Prodo-man niet toe te laten in het Manting-praatje.”
“Ja, en toen de hel daarover losbarstte, heeft hij snel-snel, zeker ook op last van ‘Hogerhand’, een of ander slap excuusje aan onze Prado-man aangeboden.”
“Ja, maar dan had die Prado-man niet zo uitgebreid op de social media moeten propageren dat hij over Covid en zo zou praten. Dat lag zeker gevoelig.”
“Vooral nu bijna niemand meer kijkt naar die saaie Covid-praat, nu zonder onze Cleopatra en onze tante Doewet Tequilaparty.” 
“Nu heeft onze Alvin van ’t Hoogerhand z’n braaksel moeten inslikken en heeft hij geen vleugels, geen rug en geen gezicht meer.”
“Zo haalde Jopi Pingping de AVROS uit de lucht toen Bruma op die zender kritiek op vooral het transmigratiebeleid van de regering spuide.” 
“Zo werd Rudie Kross met zijn kritisch, maar steengoed programma Dingen van de Dag van de SRS gehaald. Op de staatsmedia mag geen kritiek op de regering uitgeoefend worden, want de toevallige coalitie bezit deze zenders.”
“Zo mocht het kritisch gedicht van Corly Verlooghen: Dit wankel Huis’ niet via de STVS voorgedragen worden; ook bevel van Hogerhand.”
“Zo werden kritische mediahuizen en een krantenpers opgeblazen en werden kritische journalisten van hun bed gelicht en middels militair snelrecht na martelingen geëxecuteerd. Befehl ist Befehl, Jawohl!”
“Zo mocht het veelbekeken STVS-programma Suriname Vandaag het niet hebben over de relatie China-Taiwan; weer eens een verbod van Hogerhand.”
“En nu wordt die Purple zender, een onderverhuur bij ATV, pats boem uit de lucht gehaald, net voordat Purple Boss van de brokosaka partij daar zou praten over het debacle met A-Keba Misi.” 
“En al hebben ze geen vergunning, dan schrijf je hun toch eerst een brief daarover en geef hen dan de kans om dat binnen een week in orde te brengen.”
“Klopt, zo doen beschaafde bestuurders dat.”
“Nou, ik zou echt niet naar die poespas van Baas Paars zijn gaan luisteren, maar toen ik hoorde dat die Purple Rain-zender uit de lucht was gehaald, mi suku ala tra zender om te horen wat onze Ingi Papa from Kassa Wini-ka zou gaan zeggen.”
“Had je gedacht dat hij over Ienkes Wakapasi zou praten?”
“Ach nee, het zou natuurlijk gaan om het uittreden van onze Andre the jumping-pastor. Niets nieuws onder de zon; Purple-boss kon weer eens niet goed optreden in een interne partijruzie op het hoogste niveau en koos weer eens verkeerd partij.” 
“Zo verloor Paars in 2015 zeker een zetel in Saramacca na ook zo een interne ruzie.” 
“En dankzij een soortgelijke interne ruzie, waarschijnlijk met dezelfde driftkikker, verhuurde Rachie Doekha bij de afgelopen verkiezingen zijn pand in Nieuw-Nickerie niet meer aan Paars, maar aan oranje en net daar verloor Paars minstens een zetel.” 
“Nu begrijp ik waarom tante Jenny niet heeft bewilligd.”
“En waarom Vertrouw van Juspol de partij verliet.”
“En nu Misi sa Keba.”
“En Lonneman vraagt zijn structuren pardon om deze topspeler te ontvangen. Leve Ndjuka-power. All Marroon in the whole country, be united. Make your leader bigger and bigger, so he will be the next President with the bordeaux crown.”
“Dan vond ik BeeCeeDee tijdens die Grantangi uitzending op Apintie veel beter; die gaf duidelijk blijk van een niveau hoger te zijn dan de oproep van Zijne Excellentie, nog erbij in etnische taal om etnisch te bundelen.”
“Ik denk dat deze vertoning, meer in een soort verkiezingssfeer, bij velen verkeerd is gevallen.”
“Ja, maar de Gele Partij moet toch nog groeien uit die fase van etnisch bundelen?”
“Purple Boss zei tussen de regels door aan Le Main dat je daarmee als partij een opleving krijgt, maar daarna zak je weg, zie Somo met z’n streven om de eerste Jawa-president te worden.”
Ik vraag jullie: wanneer krijgen we de eerste niet-politieke Surinaamse president?” 
“Maar moeten we de Paarse dansende podiumpastor opeens vergeven dat hij zeker tien jaren lang het corrupt beleid van zijn partij door dik en dun heeft verdedigd? Dubai, wai-wai.”
“Misschien had hij verwacht voorzitter te worden.” 
“Baas heeft hem gewaarschuwd: doe dat ding niet, wat in je hoofd speelt, anders ga je veel respect verliezen.”
“En met dat ding bedoelt hij volgens mij de etnische aansluiting bij ‘the yellowman partij.”
“Da wat zal Akim van Boto doen?”
“Maar verdorie, ze gaan gewoon door met hun etnische politieke machtspelletjes. Ze kijken gewoon niet meer naar Ons Algemeen Belang, OAB.”
“OAB gold alleen maar echt op de dag der verkiezing en een beetje daarvoor. Daarna was de buit binnen, werden de ministeries in recordsnelheid verdeeld.”
“Hebben jullie tot nu toe duidelijke regeringsbeslissingen in Ons Algemeen Belang gezien?” 
“Niet echt. Hoewel, onze A-Chaiber is bezig de Belastingdienst op te schonen, goeie zaak.” 
“Maar hij heeft nu grote kopzorgen, nu Staatsolie z’n productie sterk teruggedraaid heeft.”
“En hij verliest maar belastinggeld met dat alsmaar door subsidiëren van de SLM die vanwege dat geklungel met Casas het nieuw gehuurde toestel maar niet gecertificeerd kan krijgen. Alsof dat bevel van de nieuwe minister zou helpen, wat een lachertje!”
“En hoever is die andere nieuwe minister met het onderzoek van de gronduitgifte in de Cultuurtuin? Is de uitgifte al ingetrokken of gaat de verkaveling straks sluipfasi verder?” 
“De Oranjepartij heeft de verkiezingen gewonnen, maar heeft alle productieministeries uit handen gegeven en zit meer opgescheept met ‘hoofdpijn ministeries’, zoals Financiën, Volksgezondheid, LVV en de Groenen mochten Onderwijs hebben, ook zo een hoofdpijn-van-jewelste.”
“Een rondje water op het slagvaardige teamwork van deze nieuwe regering en daarna een rondje ‘black’ op onze nieuwe buurman-president. Die onsportieve Grangermaan kan gaan.”

Rappa
Advertenties