Infectiologen: Hydroxychloroquine niet voor Covid-19
31 Jul, 18:16
foto
Hydroxychloroquine wordt gebruikt tegen malaria en wordt afgeraden het te gebruiken tegen Covid-19.


Internationaal is uit diverse onderzoeken geconcludeerd dat hydroxychloroquine niet gebruikt dient te worden voor de behandeling van Covid-19. In de groep patiënten die deze medicijnen voorgeschreven kregen, bleek dat zij meer bijwerkingen hadden. In een verklaring zeggen de Surinaamse infectiologen, S. Vreden, S. Harkisoen, K. Waldring en L. Wottiez dat als er een geschikt medicijn zou zijn voor de behandeling van Covid-19, artsen dat dolgraag zouden voorschrijven. "Voor ons geldt in elk geval dat wij niet rijker worden van Covid-19."

De reactie van de infectiologen volgt op filmpjes die worden gedeeld op social media over het gebruik van hydroxychloroquine. Het gebruik van dit medicament is inmiddels vrij uitgebreid onderzocht. Een eerste, kleine, studie uit Frankrijk toonde een zeer gunstig effect van hydroxychloroquine in combinatie met azitromycine. Dit was de aanleiding om hydroxychloroquine in veel behandelprotocollen internationaal op te nemen.

Helaas kon dit gunstige effect in andere, nieuwere en grotere onderzoeken hierna niet terug gevonden worden, zeggen de infectiologen. Er is bij deze onderzoeken onder andere gekeken of mensen met Covid-19 die hydroxychloroquine kregen minder vaak ernstig ziek werden, minder vaak overleden en of het gebruik kon beschermen tegen het krijgen van Covid-19. Helaas toont geen van deze onderzoeken dat de hydroxychloroquine werkt. Daarentegen bleken er wél meer bijwerkingen in de groep patiënten die deze medicijnen voorgeschreven kregen.

De filmpjes op internet suggereren dat artsen eigenlijk al weten dat hydroxychloroquine de juiste behandeling voor Covid-19 is, maar dat zij dit om allerlei redenen niet zouden willen verstrekken. Redenen die genoemd worden zijn financiën (artsen en de farmaceutische industrie zouden er rijker van worden als er veel mensen lijden aan Covid-19), macht (waarbij de gevestigde wereldorde door Covid-19 probeert de wereld beter te controleren) en het promoten van vaccinaties (waarbij ook geopperd wordt dat hierbij elektronische chips geïmplanteerd zullen worden om mensen altijd te kunnen volgen).

Deze drogredenen zijn stuk voor stuk onjuist, zeggen de infectiologen. Een goede observeerder zal opmerken dat het steeds om mondelinge getuigenissen in filmpjes gaat en dat is niet de wijze waarop je aantoont dat je (goede) ervaringen hebt met het toepassen van bepaalde behandelingen. Een echte wetenschapper schrijft zijn bevindingen op, zodat anderen het kritisch kunnen doornemen, zonder allerlei toespelingen en verdachtmakingen, aldus de verklaring van de Surinaamse infectiologen. Ze wijzen erop dat economieën wereldwijd ernstig te lijden hebben onder Covid-19.

Thursday 13 August
Wednesday 12 August
Tuesday 11 August