HVB-bestuur verontschuldigt zich voor uitgifte Cultuurtuin
24 Jul 2020, 14:11
foto


Het bestuur van de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) beraadt zich over gronduitgifte van percelen te Cultuurtuinlaan door de gewezen minister ad interim van RGB, Mike Noersalim. De ex-bewindsman is ook voorzitter van de HVB. De HVB betreurt de wijze waarop deze kwestie de samenleving heeft beroerd en biedt haar oprechte verontschuldigingen aan voor de ontstane maatschappelijke verontwaardiging als gevolg van een kennelijk verkeerde inschatting door de gewezen bewindsman. 

Tegelijkertijd ondersteunt de partij alle inspanningen van de terzake bevoegde instanties om in deze specifieke zaak na gedegen onderzoek een voor alle belanghebbenden bevredigende oplossing te vinden, zoals laatstelijk reeds geïnitieerd door de huidige minister van Grondbeleid en Bosbeheer. De repercussies van deze kwestie in partijverband worden thans in overleg met het congresbestuur vastgesteld, zegt Raymond Sapoen, politiek leider van HVB, in een verklaring.

Het hoofdbestuur van de HVB heeft met grote bezorgdheid kennis genomen van de maatschappelijke commotie die is ontstaan naar aanleiding van de gronduitgifte. Het bestuur beraadt zich over de ontstane situatie. Het bestuur stelt in de eerste plaats vast dat de minister zich in zijn ambtsperiode nimmer heeft bezondigd aan ongeoorloofde praktijken en zich in zijn ambtsuitoefening altijd heeft laten leiden door kernwaarden die hoog staan aangeschreven bij de partij zoals integriteit, transparantie en sociale rechtvaardigheid.

Over de bewuste controversiële gronduitgifte kan na de uitleg van de gewezen minister voorts worden geconcludeerd dat hij geheel te goeder trouw heeft meegewerkt om de grondaanvragen toe te wijzen; de onderliggende adviezen en documenten gaven immers geen aanleiding om anders te handelen. Het is duidelijk dat de brede maatschappelijke discussie die rondom deze uitgifte is ontstaan, zich concentreert op de historische waarde van de Cultuurtuin in ecologisch, educatief en sportief opzicht onder andere, hetgeen moet rechtvaardigen dat uitgifte van grond voor bebouwing en bewoning in dit gebiedsdeel (ondanks eerder uitgegeven gronden), niet mogelijk moet zijn.

Als deel van de samenleving waar op basis van de afgelopen verkiezingsuitslag de HVB als de grootste buitenparlementaire partij mag worden gekwalificeerd, kan en mag de partij haar ogen niet sluiten voor deze realiteit. "Immers, behoudt en bescherming van onze dierbare natuur in verhouding tot de economische ontwikkeling van ons land behoort tot een van de speerpunten van de partij. Deze case leert ons in ieder geval dat er een behoorlijke inhaalslag moet worden gemaakt om de status van gebieden als onze 'Cul' op basis van hun historiciteit en authenticiteit qua bestemming en gebruik wettelijk vast te stellen. Dit is niet alleen noodzakelijk voor het uitstippelen van beleid voor deze gebieden, maar dient ook als wettelijke richtsnoer voor beleidsmakers die in de praktijk geconfronteerd worden met claims van derden," stelt Sapoen in de verklaring namens het hoofdbestuur van HVB. 
Advertenties