VS treft sancties tegen Guyana
15 Jul, 13:49
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft sancties getroffen tegen Guyanese hoge functionarissen.


De Amerikaanse visa van sommige ministers van het kabinet van de Guyanese president, David Granger, is ingetrokken vanwege de groeiende internationale intolerantie dat de coalitie weigert toe te geven aan haar nederlaag en toe te staan dat Irfaan Ali wordt beëdigd als president. De Amerikaanse sancties treffen ook hoge functionarissen van de Guyana Elections Commission (Gecom) en hun directe familieleden. Het is voor het eerst in de afgelopen decennia dat de Verenigde Staten (VS) sancties heeft opgelegd voor verkiezingsfraude.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft woensdag aangekondigd dat de VS de visa zullen intrekken van personen die "verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig zijn aan het ondermijnen van de democratie in Guyana". Pompeo kondigde de sancties aan tijdens een live persconferentie die op de Facebook-pagina van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd gestreamd en het was duidelijk dat "directe familieleden en dergelijke personen mogelijk ook aan beperkingen onderworpen zijn".

Pompeo riep ook de zittende president David Granger op om de resultaten van de verkiezingen te respecteren. "De regering-Granger moet het resultaat van democratische verkiezingen respecteren en opzij stappen", waarschuwde Pompeo. "Vandaag kondig ik visumbeperkingen aan voor personen die verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig zijn aan het ondermijnen van de democratie in Guyana. Directe familieleden van dergelijke personen kunnen ook aan dergelijke beperkingen onderworpen zijn," zei hij.

De Guyanese president, David Granger, heeft tot nog toe geweigerd zijn nederlaag toe te geven.

Onlangs waarschuwde Pompeo voor sancties tegen degenen die de democratie in Guyana willen ondermijnen. "Het is nu vier maanden geleden dat de verkiezingen in Guyana al lang voorbij zijn voor een vreedzame overgang. Caricom en de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben de resultaten van de hertelling gecertificeerd en ze moeten ermee doorgaan," had Pompeo op 1 juli gezegd en hij merkte op dat hij zijn afdeling opdroeg ervoor te zorgen dat degenen die de democratie van Guyana ondermijnen, verantwoordelijk worden gehouden.

Caricom en de OAS die waarnemers hebben gestuurd om toezicht te houden op de nationale hertelling van alle stemmen die op 2 maart zijn uitgebracht, hebben opgeroepen om de verkiezingsresultaten bekend te maken met behulp van de hertellingsresultaten. Verschillende andere landen hebben ook opgeroepen tot beëindiging van het proces van meer dan 100 dagen.

Uit de landelijke hertelling blijkt dat de Opposition People’s Progressive Party/Civic (PPP/C) de verkiezingen met 15.416 stemmen heeft gewonnen. In een rapport na de hertelling gebruikte Chief Elections Officer, Keith Lowenfield, de cijfers van de hertelling. Maar in zijn verslag van 23 juni gebruikte hij echter andere cijfers waarin hij de APNU + AFC 171.825 stemmen en de PPP/C 166.343 stemmen gaf. Met zijn cijfers werden 115.844 stemmen ongeldig. Zijn tweede rapport werd onderschreven door de zittende president David Granger, die heeft geweigerd de nederlaag bij de stemming toe te geven.

De voorzitter van Gecom heeft het rapport van Lowenfield inmiddels verworpen en heeft hem driemaal gevraagd zijn rapport op te stellen aan de hand van de resultaten van de hertelling en dat heeft hij tot dusver niet gedaan.

Maar ondanks meerdere rechterlijke uitspraken, waaronder door het Caribische Hof van Justitie (CCJ), heeft een aanhanger van de regerende APNU+AFC nu een verzoek gedaan aan het Hooggerechtshof om de resultaten van de hertelling van de nationale stemmen te blokkeren.