Eenderde van Bangladesh onder water
14 Jul, 18:44
foto
Op deze luchtfoto zijn overstroomde huizen te zien in Sunamgong, Bangladesh. (Foto's: AFP)


Een derde van Bangladesh staat onder water na enkele van de zwaarste regens in een decennium. Bijna vier miljoen mensen zijn ook getroffen door moessonoverstromingen in Zuid-Azië. De moesson  - die meestal van juni tot september valt - is cruciaal voor de economie van het Indiase subcontinent, maar veroorzaakt ook elk jaar wijdverspreide dood en vernietiging in de hele regio.

"Dit wordt de ergste overstroming in tien jaar", zei Arifuzzaman Bhuiyan, hoofd van het Flood Forecasting and Warning Centre in Bangladesh, tegen persbureau AFP. De overstromingen begonnen eind vorige maand en na een korte pauze bleven ze verergeren, waarbij de gewassen werden vernietigd en mensen in verschillende verarmde regio's uit hun huizen werden verdreven.

Bangladesh wordt doorkruist door 230 rivieren, waaronder 53 die worden gedeeld met India. De zware regenval heeft de twee belangrijkste riviersystemen van de Himalaya doen opzwellen - de Brahmaputra en de Ganges - die door India en Bangladesh stromen.

Bhuiyan zei dat ongeveer een derde van het door overstromingen getroffen Bangladesh - een delta-natie doorsneden door honderden rivieren - onder water stond, en dat minstens 1,5 miljoen mensen werden getroffen, met dorpswoningen en wegen onder water.

"Het overstromingswater stijgt voortdurend. Noch wij, noch ons vee kunnen naar buiten. Dus ik gebruik een boot om uit te gaan. We hebben ook problemen met voedsel. De kookovens zijn ondergelopen. Zelfs onze bedden staan ​​onder water," zei boer Samsud Doha.


De overstromingen begonnen eind vorige maand en na een korte onderbreking verergerden ze, waarbij de gewassen werden vernietigd en mensen uit hun huizen werden verdreven. (Foto: AFP)

In het noorden van centraal Bangladesh was de Brahmaputra-rivier bijna 40 cm hoger dan normaal en dreigde uit zijn oevers te treden, vertelde districtsbestuurder Farook Ahmed aan AFP. De meeste dorpelingen probeerden in de buurt van hun door overstromingen beschadigde huizen te blijven, maar zo'n 15.000 waren ernstig getroffen gebieden ontvlucht, zeiden functionarissen.

Een andere boer, Rabiul Islam, zei: "Onze huizen zijn overstroomd. We hadden nog een weggetje dat gisteravond werd verwoest. Dus nemen we al onze gewassen weg, zoals rijst en maïs en andere goederen."

Met een voorspelling van 10 dagen die wijst op stijgende wateren, zei Bhuiyan dat als meer rivieren hun oevers zouden doorbreken, "in het ergste geval" ongeveer 40 procent van de natie zou kunnen worden overstroomd.

In Assam, in het noordoosten van India, zijn sinds half mei meer dan 2,1 miljoen mensen getroffen. Tot nu toe zijn minstens 50 mensen omgekomen - 12 in de afgelopen week toen het water steeg. Tienduizenden voornamelijk plattelandsbewoners zijn geëvacueerd naar opvangkampen, aldus functionarissen.

"We hebben hier twee uitdagingen: de ene is Covid-19 en de andere is overstroming", vertelde het hoofd van een lokaal reddingsteam, Abhijeet Kumar Verma, aan AFP.

In Nepal zijn ten minste 50 mensen omgekomen bij aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt door de moessonregens, waarbij huizen zijn weggevaagd en wegen en bruggen zijn beschadigd.