Column: Sport na Covid-19?
09 Jul, 00:59
foto
Covid-19 thermometer
Foto: (freepik.com)


Ja, alweer gaat het over het Coronavirus. We kunnen er niet omheen. Wachten met sporten tot na Covid-19 is ijdele hoop, want het virus zal waarschijnlijk niet gauw of helemaal niet, verdwijnen. De gunstigste mogelijkheid is, dat er medicijnen ertegen worden ontwikkeld, waardoor het leven weer een stuk makkelijker wordt. Momenteel zal het niet eenvoudig zijn om amateurcompetities zonder risico's op te starten. Sinds de intrede van Covid-19 is er zoveel veranderd. Je kan niet meer zonder mond-/neusbedekking openbare plaatsen betreden en niet te vergeten de sociale afstand en het veelvuldig gebruik van handsanitizer. Overal worden er wasbakken geplaatst, zodat het publiek de handen kan reinigen. Of een security-guard, naast zijn vuurwapen ook uitgerust met een thermometer, die overnight gebombardeerd is tot gezondheidsassistent en zich verontschuldigt: " ik kijk even als u koorts heeft hoor". Beeldt u zich een bezoek aan het stadion of de sporthal in onder de geschetste omstandigheden. Hoe veilig zijn deze temperatuurmeters voor onze gezondheid? Ze gaan namelijk gepaard met stralen. Bij banken, grote handelszaken, nutsbedrijven etc. word je blootgesteld aan deze stralen, moet je dat dan op de koop toe nemen wanneer je gaat voor ontspanning? Loopt de gemeenschap het risico op een andere aandoening bij frequente blootstelling aan deze stralen? Ik ben niet tegen veiligheidsmaatregelen, maar is de veiligheid van deze maatregel onderzocht of is het middel erger dan de kwaal? Dat wordt behoorlijk lastig.

In professionele competities kunnen sporters voor aanvang van de competitie getest worden, waardoor gevaar op besmetting tijdens de trainingen en wedstrijden, tot een minimum wordt beperkt. Vandaar dat voetballers als van ouds hun doelpunten uitbundig met elkaar vieren. Deze methode blijft echter een risico, omdat iemand negatief kan testen en toch besmet kan zijn. Er is namelijk een grijze periode tussen test en uitslag. De tijd zal het leren als er een explosie aan besmettingen zal plaatsvinden in een van de grote Europese competities.

Amateurcompetities kunnen zich die luxe van testen echter niet permitteren. Ook andere voorzorgsmaatregelen kosten op termijn een fortuin, waardoor het nog even zal duren voordat de verschillende competitie weer zullen worden opgestart. Beleidsmakers in de sport moeten modaliteiten ontwikkelen, zodat er op een verantwoorde manier weer aan sport kan worden gedaan.

Houders van sportscholen moeten innovatieve manieren ontwikkelen om liefhebbers in de gelegenheid te stellen om actief te blijven. Noch bestuurders, noch sporters moeten zich instellen op 'na Covid-19'. We moeten nagaan hoe we ondanks Covid-19 toch fit kunnen blijven en onze sportbeoefening op niveau kunnen houden.

Mireille Hoepel

Advertenties