Gebrek aan cash geld frustreert haast eenieder
07 Jul, 06:37
foto


Lege ATM's, onvoldoende mogelijkheden om giraal te betalen voor boodschappen. Geen geld om de tuinman te betalen. Burgers, ondernemers, bankiers zitten met de handen in het haar. Er is een enorme schaarste aan SRD's. Dit, terwijl er voldoende SRD's in omloop zijn. Velen houden het geld vast, waardoor er weinig stortingen plaatsvinden. De situatie is haast voor eenieder frustrerend. 

De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de krapte te maken heeft, doordat het cashverkeer toeneemt en de kringloop om weer te storten om diverse redenen stagneert. "Er wordt dus veel cash aangehouden," concludeert de topman bij de CBvS. Een lading met SRD's zou rond 12 juli binnenkomen, maar er is een kleine vertraging opgetreden, zegt Roemer. De verwachting is dat het geld rond 18 juli binnen is. Dan is er weer voldoende cash beschikbaar. 

Banken ontvangen nauwelijks SRD's omdat veel bedrijven rechtstreeks vreemde valuta kopen bij cambio's. Doordat het geld nauwelijks wordt gestort bij de banken, ontstaat er een enorm tekort aan SRD's dat ook niet kan worden aangevuld door de CBvS. Banken vragen grote bedrijven om te storten, maar de respons is onvoldoende. Ondernemers hebben te horen gekregen dat ze slechts SRD 10.000 per dag kunnen opnemen. Dit werkt stagnerend op de bedrijfsvoering, aangezien in bijvoorbeeld de vissector cash moet worden betaald. 

Veel mensen rijden stad en land af op zoek naar cash geld bij de pinautomaten die nauwelijks worden aangevuld. Vooral in de districten is het probleem enorm. Daar waar er nog geld te halen valt uit de ATM staan er lange rijen. Zelfs wanneer banken publiceren bij welke ATM's er gepind kan worden, blijkt dat vaak niet het geval te zijn. Overigens is het bij de meeste banken niet mogelijk om meer dan SRD 1000 te pinnen.