EU staat bezoekers uit 15 'veilige' landen toe
30 Jun 2020, 17:27
foto
Paspoortcontrole op de luchthaven Larnaca, Cyprus. (Foto: Reuters)


De EU heeft besloten dat haar grenzen vanaf woensdag te heropenen voor burgers uit 15 niet-EU-landen, waaronder Canada, Marokko en Australië. De VS, Brazilië en Rusland worden als onveilige landen gezien, dus blijven de EU-grenzen vooralsnog gesloten voor deze landen.

China staat op de lijst, maar is onderworpen aan een wederzijdse overeenkomst, die nog in behandeling is. Het unanieme besluit van de Europese Raad is wettelijk niet bindend, dus staten kunnen ervoor kiezen zich niet open te stellen voor al die landen.

Diplomaten debatteerden vijf dagen over de lijst, te midden van uiteenlopende pandemische zorgen. De zogenaamde "veilige reisbestemmingen" zijn naast China: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en vier andere niet-EU-landen - Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen - worden automatisch als "veilig" beschouwd. In Brussel hebben vertegenwoordigers van de VS, Rusland en Turkije intensief gelobbyd om op de lijst te komen.

EU-ambtenaren zeggen dat het besluit gebaseerd was op een aantal wetenschappelijke factoren:
- Ervoor zorgen dat het Covid-19-besmettingspercentage in het land laag genoeg was (waar landen minder dan 16 op de 100.000 geïnfecteerden hadden);
- Dat er een dalende trend was in het aantal infecties;
- Dat sociale afstandsmaatstaven op "een aanvaardbare niveau" zijn.

Een diplomaat uit een Noord-Europese lidstaat vertelde de BBC dat "een zekere mate van geopolitiek de beslissing ook beïnvloedde" en dat "Balkan- en Oost-Europese staten hadden aanbevolen" om Georgië, een voormalige Sovjetstaat, op te nemen.

De Hongaarse regering zou hebben gelobbyd voor de opname van Servië. Spaanse functionarissen zeggen dat ze hebben verzocht om Marokko op de lijst te plaatsen, mits er een overeenkomst over wederkerigheid was. Denemarken en Oostenrijk behoorden tot verschillende lidstaten die pleitten voor een kleiner aantal dan 15. Maar uiteindelijk werd het besluit unaniem door de lidstaten aangenomen.

Elke staat zal moeten aankondigen wanneer het van plan is burgers uit sommige of al die landen toe te laten. Franse functionarissen zeggen te verwachten het besluit de komende dagen uit te voeren.

Tsjechië heeft een lijst gepubliceerd met acht landen die het veilig acht voor reizen. De EU-lijst wordt elke twee weken bijgewerkt.
Advertenties