Brazilië gaat experimentele Covid-19-vaccin produceren
28 Jun, 06:47
foto
Het logo van AstraZeneca is te zien op medicatieverpakkingen in een apotheek in Londen. (Foto: Reuters


Brazilië heeft zaterdag aangekondigd dat het een overeenkomst van US$ 127 miljoen heeft ondertekend om lokaal een experimenteel vaccin te ontwikkelen dat is ontwikkeld door AstraZeneca en dat veelbelovend is gebleken om de Covid-19-pandemie te bestrijden. Het AstraZeneca-vaccin wordt volgens de Wereldgezondheids- 
organisatie (WHO) beschouwd als 's werelds leidende kandidaat en het meest geavanceerd op het gebied van ontwikkeling om een ​​vergunning te verkrijgen en een officieel vaccin tegen de ziekte te worden.

De Britse medicijnfabrikant voert al grootschalige, tussentijdse menselijke proeven met het vaccin uit, dat is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Elcio Franco, de nummer 2 ambtenaar van Brazilië op het gebied van volksgezondheid, zei tijdens een persconferentie dat het land in eerste instantie ongeveer 30 miljoen doses van het vaccin zal produceren, de helft tegen half december en de andere helft tegen half januari volgend jaar.

Franco zei dat Brazilië voor het vaccin betaalt, maar zich bewust is van het risico, als het vaccin niet aan alle vereiste licentievoorwaarden voldoet of als een ander vaccin sneller wordt goedgekeurd. Het vaccin zal worden geproduceerd door de Braziliaanse Fundação Osvaldo Cruz, ook wel bekend als Fiocruz, de toonaangevende volksgezondheidsorganisatie van het land, zei Franco.

Brazilië is het op één na meest getroffen land ter wereld door de pandemie van het coronavirus, met meer dan 1,2 miljoen bevestigde gevallen op vrijdag en meer dan 55.000 doden. President Jair Bolsonaro kreeg veel kritiek op zijn reactie op de pandemie. Hij heeft de ernst van de ziekte gebagatelliseert en heeft onverschilligheid getoond voor het stijgende dodental terwijl hij ook de behandeling onder druk zette met een onbewezen antimalariamedicijn.
Advertenties

Friday 25 September
Thursday 24 September
Wednesday 23 September