MZ heeft 79 testen gedaan in zuidoosten van het land
27 Jun, 10:33
foto
De swab-resultaten van de Medische Zending in diverse dorpen in het binnenland. Een deel van de resultaten moet nog binnenkomen.


In diverse dorpen heeft de Medische Zending (MZ) testen gedaan. Hiervan zijn tot nu toe 26 positief. Een groot deel van de resultaten moet nog binnenkomen. Melvin Uiterloo van de Medische Zending presenteerde de cijfers vrijdag tijdens de Covid-19 update. 

In het zuidoosten van Suriname zijn 79 swabs uitgevoerd. Het gaat voornamelijk om dorpen in de grensgebieden en Sipaliwini. De testen zijn gedaan door de verschillende poliklinieken van de MZ. In het dorp Sipaliwini, dichtbij de Braziliaanse grens zijn 24 personen getest, van wie 13 negatief waren en 11 positief. In dit gebied moet de MZ nog teruggaan maar door de zware regens kan de missie nog niet worden uitgevoerd. 

In het ressort Cottica zijn er 9 swabs uitgevoerd. Hiervan bleken 7 negatief, 2 positief te zijn. De plek van de resultaten hoeft niet per se de locatie van de positieven te zijn. Zo zijn de resultaten van de MZ-polikliniek te Cottica afkomstig van de testen gedaan te Asisikriki. Voor wat betreft Sipaliwini gaat het om het ressort Coeroeni. Te Stoelmanseiland in het ressort Tapanahony zijn er 29 swabs gedaan en te Asisikriki ongeveer 50.

Uiterloo zegt dat de testen worden uitgevoerd op basis van informatie over mensen met klachten; de resultaten kunnen  positief dan wel negatief uitvallen. Tijdens de epidemiologische missies gaan de teams actief op zoek naar mensen met klachten, terwijl er ook aan contact tracing wordt gedaan. Deze week heeft MZ tegelijk Stoelmanseiland en Antonio Brinco aangedaan. De resultaten waren er vrijdag nog niet.