Epidemiologen brengen Covid-besmettingen in kaart
16 Jun 2020, 00:00
foto
Besmettingen van mensen met Covid-19 in de kustvlakte. Er zijn verschillende clusters en haarden in kaart gebracht. (Bron: epidemiologen I.Krishnadath en R. Ori)


Vanaf 30 mei is er een hele grote stijging van het aantal Covid-19 besmettingen in Suriname. In een korte tijd zijn zoveel mensen besmet. De epidemiologen Ingrid Krishnadath (AdeKUS) en Radjesh Ori (BOG) hebben deze kwestie van verschillende kanten bekeken en in kaart gebracht. Op de 'Covid-19 briefing' maandag presenteerde Krishnadath de gegevens. De uitbraak is geïmporteerd vanuit Frans-Guyana en "gerelateerd aan kantoor tijdens de verkiezing".  

Een persoon die verantwoordelijk was voor schoonmaak op het kantoor (districtscommissariaat) was illegaal naar Frans-Guyana geweest en teruggekomen en kwam ziek terug op kantoor. De maatregelen en instructies die Volksgezondheid eerder had uitgegeven en voorgehouden dat zieke mensen niet aan het werk mochten, zijn niet nageleefd, stelde Krishnadath. Dit gebeurde een week voor de verkiezingen. Diverse voorwerpen in kantoor werden aangeraakt door de schoonmaakster. In die periode kwamen ook veel mensen over de vloer en de social distance werd ook niet in acht genomen. 

Nummer 16 - de schoonmaakster - heeft diverse mensen besmet en ook case nummer 14, zoals te zien op de tekening. Nummer 14 op haar beurt heeft weer heel wat mensen besmet. Het gaat om ongeveer 50 personen die op die manier besmet zijn. Nog steeds worden mensen teruggevonden die in deze 'cluster' zijn besmet. De mensen die besmet zijn door nummer 16 zijn in quarantaine geplaatst. Die van nummer 14 was door de verkiezingsactiviteiten veel groter, waardoor niet iedereen teruggevonden kon worden bij de 'contact tracing'. 


Ruim 50 mensen zijn besmet door nummer 16 en nummer 14.

Een tweede cluster is via Trans America in Albina. Heel wat Brazilianen en Surinamers hadden contact met elkaar en ook met mensen uit Frans-Guyana. Heel wat gevallen zijn geïdentificeerd. Het aantal gevallen is nog aan het toenemen. Volksgezondheid is bezig met het opsporen van mensen. Een deel van de mensen meldt zich aan, terwijl een ander deel opgespoord wordt. Plekken waar veel casussen vandaan komen, zijn bepaalde dorpen van de Medische Zending, Trans America, omgeving Tourtonnelaan, Prinsessestraat en Gongrijpstraat. 


De cluster van Trans Amerika in Albina. 


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April