Presidentieel besluit: Burgers moeten in hun ressort zaken doen
14 Jun 2020, 00:00
foto


Het presidentieel besluit waarin de Covid-19 maatregelen zijn opgenomen ter uitvoering van de Wet Uitzonderingstoestand, is pas op 12 juni gepubliceerd in het Staatsblad van de Republiek Suriname. Eerder was door het Covid-19 Managementteam aangekondigd dat dit document op 5 juni was gepubliceerd. Verwezen werd naar Binnenlandse Zaken en DNA-website. Burgers zijn verplicht hun handelingen te verrichten in hun desbetreffende ressort. Deze beperking was tot nu toe niet bekend en roept veel irritatie op bij het publiek. Mensen rijden de halve stad rond om essentiële benodigdheden aan te kunnen schaffen. 

Ook had de politie sancties aangekondigd die echter onrechtmatig bleken te zijn. Overtreders van de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 zullen nog niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, deelde de politie Public Relations mee nadat een storm van kritiek was losgebarsten. De politie had aangekondigd dat straffen met een hechtenis van maximaal 6 maanden en geldboete van de derde categorie, hetzij met een van beide straffen konden worden opgelegd. Een geldboete van de 3e categorie is maximaal SRD 25.000.

Nu het presidentieel besluit uit is, blijkt dat de sancties nog steeds niet kunnen worden opgelegd. Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) had eerder tegenover Starnieuws aangegeven dat op basis van de algemene sanctie, de procureur-generaal de boete of straf per overtreding moet vaststellen. “Pas als de regering haar werk goed heeft gedaan, kan het Openbaar Ministerie handhaven en ter zake concrete instructies geven aan de opsporingsambtenaren.” De politie kan pas dan correct optreden en verbaliseren, indien de regels overtreden worden, legt Mathoera uit. 

In artikel 4 van het presidentieel besluit staat: 
1. Burgers krijgen de gelegenheid om in de periode van 08 juni 2020 tot 22 juni 2020, met uitzondering van woensdag en zondag, dagelijks: 
a. inkopen te doen om te voorzien in hun levensonderhoud gedurende het tijdvak 07:00 uur en 14:00 uur onder de volgende voorwaarden: 
(1). onder levensonderhoud wordt verstaan: het aankopen van levensmiddelen en goederen bij de handelsondernemingen, supermarkten en overige winkels; 

(2). 1 (één) persoon per huishouden, die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt met inachtneming van de volgende volgorde: Maandag: personen wiens familienaam begint met A,B,C,D,E, Dinsdag: personen wiens familienaam begint met  F,G,H,I,J, Donderdag: personen wiens familienaam begint met K,L,M,N,O, Vrijdag: personen wiens familienaam begint P,Q,R,S, Zaterdag: personen wiens familienaam begint T,U,V,W,X,Y,Z 
(3). het tonen van een geldige legitimatiebewijs bij controle; 
(4). het dragen van een mond- en neusbedekking en de sociale afstand in acht nemen; 
(5). het opvolgen van de aanwijzingen van de winkelier en overige dienstverleners. 
 
b. te bezoeken aan poliklinieken/ziekenhuizen/S.E.H./apotheken/politiepost/ PCS en mortuarium. 
 
2. De bewegingen op woensdag en zondag zijn alleen voor urgente gevallen. 
 
3.  Burgers zijn verplicht hun handelingen te verrichten in hun desbetreffende ressort. 
 
4. Het is verboden zich in het openbaar te begeven voor andere doeleinden. 

U kunt het presidentieel besluit hier downloaden. 
pdf-icon.gif Presidentieel_Besluit.pdf                
Advertenties