VS: Biden verzekert van nominatie Democraten
06 Jun 2020, 20:32
foto
Joe Biden beschrijft zijn campagne als 'de strijd om de ziel van deze natie'. Hij wordt de tegenhanger van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. (Foto: AFP)


Joe Biden heeft zich vrijdag verzekerd van het aantal afgevaardigden dat hij nodig heeft om de nominatie van de Democraten voor het presidentschap veilig te stellen. Hij wordt de tegenkandidaat van Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november.

"Mensen, vanavond hebben we de 1,991 afgevaardigden veiliggesteld die nodig zijn om de Democratische nominatie te winnen", zei de voormalige vicepresident op Twitter."Ik zal elke dag besteden om uw stem te verdienen, zodat we samen de strijd om de ziel van deze natie kunnen winnen."

Biden overschreed de drempel van 1.991 om de nominatie van zijn partij veilig te stellen, aangezien het tellen voortduurde vanaf de ronde van democratische voorverkiezingen van dinsdag. Hij was de vermoedelijke democratische uitdager sinds de senator van Vermont, Bernie Sanders, in april uit de race stapte en de race van zijn voormalige rivaal in het Witte Huis ondersteunde.

Biden bereikte de drempel toen het land werd getroffen door protesten over de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd. Hij stierf door toedoen van de politie. De dood van Floyd heeft de woede over de politiemoorden op Afro-Amerikanen opnieuw aangewakkerd en een landelijke golf van burgerlijke onrust veroorzaakt zoals in de VS sinds de moord op Martin Luther King Jr. in 1968 nog nooit eerder is gezien.

"Dit is een moeilijke tijd in de geschiedenis van Amerika. En de woedende, verdeeldheidwekkende politiek van Donald Trump is geen antwoord", schreef Biden in een bericht op Medium. "Het land schreeuwt om leiderschap. Leiderschap dat ons kan verenigen. Leiderschap dat ons kan samenbrengen."

'Gelijke rechtvaardigheid'

Biden's reactie op de protesten stond in schril contrast met Trump, die dreigde het leger in te zetten tegen Amerikaanse burgers. In zijn eerste grote openbare toespraak sinds hij halverwege maart geïsoleerd raakte vanwege de virusuitbraak, noemde Biden de dood van Floyd een "wake-up call for our nation". Hij beschuldigde Trump ervan de VS te veranderen in een "slagveld verscheurd door oude wrok en nieuwe angsten."

De 77-jarige Biden, die acht jaar lang afgevaardigde was van de eerste zwarte president van Amerika, Barack Obama, heeft beloofd het "systemisch racisme" aan te pakken als hij in het Witte Huis wordt gekozen. "We hebben nu voor elke Amerikaan gelijke rechtvaardigheid - en gelijke kansen - nodig. We hebben een president nodig die ons wil helpen genezen - nu", schreef hij.

Biden's race voor de Democratische nominatie was voorbestemd voor een ramp na vroege verliezen tegen de vurige Sanders in Iowa, New Hampshire en Nevada. Maar hij kwam eind februari sterk terug in de voorverkiezingen in South Carolina op basis van overweldigende steun van Afro-Amerikaanse kiezers, een cruciale basis van democratische steun. Van Biden wordt nu verwacht dat hij zijn running mate benoemt, nadat hij beloofd had een vrouw te kiezen.

Senator Kamala Harris, een 55-jarige voormalige procureur-generaal van Californië, wordt beschouwd als één van de koplopers als vicepresident van Biden. Harris, die van Jamaicaanse en Indiase afkomst is, werd beschouwd als een vooraanstaande kanshebber voor de nominatie van de Democratische president, maar stopte in december nadat zij er niet in slaagde door het drukke veld heen te komen. In een gemiddelde van opiniepeilingen geeft RealClearPolitics Biden een voorsprong van 7,1 punten op Trump bij de verkiezingen.
Advertenties