Bolivia: Minister Volksgezondheid opgepakt
24 May, 11:41
foto
De Boliviaanse minister van Volksgezondheid, Marcelo Navajas, is gearresteerd op verdenking van corruptie in verband met de te dure aankoop van beademingstoestellen. (Foto: Reuters)


De Boliviaanse minister van Volksgezondheid is gearresteerd op verdenking van corruptie in verband met de te dure aankoop van beademingstoestellen om Covid-19 te bestrijden. Interim-president Jeanine Anez heeft hem intussen ontslagen.

Marcelo Navajas is door de politie in La Paz aangehouden, zei politie-kolonel Ivan Rojas woensdag, een dag nadat Anez een onderzoek had gelast naar de twijfelachtige aankoop. Twee andere ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zijn ook gearresteerd.

Anez wordt geconfronteerd met haar grootste corruptieschandaal in de zes maanden sinds ze aan de macht is. Ze wordt zwaar bekritiseerd voor haar aanpak van de crisis. Bolivia kocht 179 beademingstoestellen voor US$ 27,683 per stuk van een fabrikant in Spanje. In totaal kostten de toestellen bijna US$ 5 miljoen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft de aankoop gefinancierd. Later bleek echter dat de fabrikant de toestellen aanbood voor ongeveer de helft van die prijs - tussen 9.500 -11.000 euro per stuk (US$ 10.312 - US$ 11.941). Een ander Spaans bedrijf trad op als tussenpersoon.

Op Twitter zei Anez dat Bolivia al meer dan US$ 2 miljoen had overgemaakt om de toestellen te betalen, maar verder "geen cent meer zal betalen". Ze zei dat ze vastbesloten was "het geld van Bolivianen terug te vorderen".

Het schandaal kwam eind vorige week aan het licht toen artsen op de intensive care klaagden dat de beademingstoestellen niet geschikt waren voor de Boliviaanse intensive care-afdelingen. Anez "besloot de minister van Volksgezondheid te verwijderen" om "elke inmenging in het werk van de wet te vermijden", zei de communicatiechef van de regering, Isabel Fernandez.

Bolivia heeft 4.500 gevallen van Covid-19 en 190 sterfgevallen gemeld. Op 17 maart sloot de regering de niet aan zee grenzende grenzen van het land en stelde zij een algemene afsluiting in.
De sociaal en politiek conservatieve Anez trad op 12 november aan, een dag nadat de linkse president Evo Morales ontslag nam na dagen van gewelddadige onrust.

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July