Covid-19 Noodfonds actief gemaakt door Financiën
18 May 2020, 22:02
foto
Minister André Misiekaba van Sozavo, heeft eerder het pakket sociale steunmaatregelen als onderdeel van het Covid-19 noodfonds aangekondigd. (Archieffoto)


Het ministerie van Financiën zet het Covid-19 Noodfonds in, om personen die op verschillende manieren te lijden hebben onder de Covid-19 pandemie, tegemoet te komen. Er zijn diverse categorieën burgers die in aanmerking komen voor hulp uit het fonds. Zo kunnen personen die hun baan hebben verloren als gevolg van de pandemie, een werklozenuitkering of lening aanvragen om aan hun meest dringende behoeften te kunnen voldoen.

In een persbericht schrijft Financiën dat deze week gestart wordt met uitbetalingen aan werknemers en kleine zelfstandigen. Het gaat om personen die door de Covid-19 pandemie hun baan hebben verloren; zijn ontslagen door hun werkgever; geen/minder werk en inkomsten hebben; aantoonbaar inkomstenproblemen hebben of die werken bij een bedrijf dat gedeeltelijk is gesloten, waarbij de omzet van de onderneming aanzienlijk is gedaald.

Afhankelijk van de situatie, kan men in aanmerking komen voor een uitkering van SRD 1500, of een bedrijfslening tegen zachte voorwaarden. De aanvragen moeten in voorkomende gevallen eerst door de Ontslag Commissie worden goedgekeurd. Indien personen reeds vóór Covid-19 in aanmerking kwamen voor een werkloosheidsuitkering, wordt deze uitkering voortgezet onder de geldende voorwaarden, zegt Financiën.

Aanvang uitbetaling AKB, AOV, Financiële Bijstand en Pensioen
Financiën werkt samen met de ministeries van Sociale Zaken en Arbeid ook aan de uitbetaling van:
- de Algemene Kinder Bijslag: Extra SRD 1000 per huishouden (naast SRD 525 per kind);   
- de Algemene Oudedags Voorziening (AOV): Extra SRD 525 (alleen voor hen die alleen AOV genieten);
- Financiële Bijstand Mensen Met Een Beperking (FB MMB): Extra SRD 675 (naast SRD 325);
- Financiële Bijstand Zwakke Huishoudens (FB ZWH): Extra SRD 250 (naast SRD 37)
- Onderstanden: Extra SRD 1000 (naast SRD 300)
- Pensioen: Extra SRD 500

Het gaat om verhogingen, die extra worden gegeven op de maandelijkse uitkering die personen die hiervoor in aanmerking komen, reeds ontvangen. De verhoging wordt verstrekt aan personen ten behoeve van zichzelf (AOV, FB MMB, Pensioen Onderstand) of ten behoeve van zijn huishouden (AKB en FB ZWH).

Personen die reeds vóór Covid-19 stonden geregistreerd en in aanmerking kwamen voor sociale steun, ontvangen de extra financiële ondersteuning automatisch bovenop de huidige uitkering, en wel met ingang van deze maand (mei 2020), zegt Financiën. Personen die alsnog geregistreerd wensen te worden, moeten zich registreren bij de DA en wijkkantoren van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

SRD-ondersteuning kleine betalingen in vreemde valuta
Burgers die kleine valuta betalingen moeten doen en daar problemen mee ondervinden als gevolg van de opgeschroefde wisselkoersen, krijgen van Financiën ook hulp vanuit het Covid-19 Noodfonds. Personen die vallen onder de categorie Vreemde Valuta Kleine Noden, komen met ingang van deze week in aanmerking voor een SRD-compensatie.

Het gaat om mensen die problemen ondervinden bij de betaling van hun maandelijkse huur, aflossing van een autolening, aflossing van een studielening, en andere kleine maandelijkse verplichtingen in vreemde valuta. De regering betaalt het koersverschil in SRD, rechtstreeks aan degene die huur, aflossing of andere kleine valutabetaling moet ontvangen.

Het Klanten Center van het Covid Noodfonds is gevestigd aan de Gongrijpstraat 51. Degenen die in aanmerking willen komen voor hulp uit het fonds, kunnen zich daar aanmelden, met medeneming van de nodige documenten, meldt het ministerie van Financiën, via het Nationaal Informatie Instituut.

De lijst met adressen en contactnummers van Sociale zaken en Volkshuisvesting kunt u hier downloaden:
pdf-icon.gif LIJSTEN_SOZAVO_KANTOREN.pdf                
Advertenties