Anti Fraude Platform vraagt publiek misstanden te melden
13 May 2020, 05:52
foto
Bestuursleden van het Anti Fraude Platform. Voorzitter Asiskumar Gajadien wordt geflankeerd door Leon Brunings en Monique Essed-Fernandes. (Foto: René Gompers)


Het Anti Fraude Platform (AFP) dat erop wil toezien dat de verkiezingen van 25 mei goed verlopen, heeft de samenleving ingeschakeld om te helpen. Vanaf vandaag mag men mogelijke misstanden rechtstreeks melden via mobiel en een email-adres. Op 25 mei gaat AFP het mogelijk maken dat de telling en resultaten “in real time” te volgen zullen zijn, kondigt Asiskumar Gajadien (VHP) van het platform aan. 

Op een persconferentie in de Olifant heeft AFP uitgelegd waarom toezicht zo belangrijk is. “Er is zijn bij deze verkiezingen zoveel onduidelijkheden en heel wat ruis,” geeft Gajadien aan. “Het kiezersbestand bijvoorbeeld, is enorm vervuild. Ook het Onafhankelijk Kiesbureau geeft dat aan. We zien dat mensen die afgevoerd waren, overledenen of mensen in die naar het buitenland zijn, weer zijn opgebracht. Wat de redenen daarvoor zijn weten we niet. We hebben in elk geval controle mechanismen ingebouwd.” 

Een ander zorgpunt van AFP is dat er tot nu toe nog geen voorbeelden van de stembiljetten (specimen) beschikbaar zijn. “We zijn 12 dagen voor de verkiezingen, en nog steeds geen specimen, normaal hoort dat twee weken vóór de verkiezingen al in orde te zijn", merkt Gajadien op. De organisatie is niet in orde, het werkt stagnerend. Je ziet ook dat er op het laatste moment nog een stembureau wordt ingelast in Marowijne.” AFP gaat ook zelf verdachte gevallen vastleggen, deelt Gajadien mee: “Dat zal ons bewijs zijn als er sprake is van fraude. We houden ook lijsten bij van stemgerechtigden. De verdachte gevallen houden we in de gaten, als ze gaan stemmen gaan we het vastleggen.” 

Het platform gaat ook het verwerkingsproces van de stemmen van dichtbij volgen. “We gaan digitaal bijhouden hoeveel mensen zijn gaan stemmen en hoeveel niet. We moeten ten minste een ‘exit poll’ kunnen houden. Wat ook voor het eerst gaat gebeuren is dat we ‘real time’ gaan turven zodat we ‘a la minute’ kunnen weten welke richting de verkiezingen opgaan en wat het resultaat is op het eind. Er zullen foto's van de processen-verbaal  gemaakt worden om zo snel mogelijk de officiële resultaten bekend te kunnen maken.”  Er hoeft dan niet, net als in 2015, gewacht te worden op Binnenlandse Zaken voor informatie, merkt Gajadien op. “Er is toen gefraudeerd en regeringsautoriteiten hebben aangegeven dat het verkiezingsresultaat van 2015 gebaseerd is op verkeerde cijfers.”

De samenleving wordt gevraagd om naar de verkiezingen toe, en op de grote dag zelf, een handje te helpen met de toezicht. De verzamelde informatie tijdens de telling is in eerste instantie alleen beschikbaar voor de politieke partijen die deel zijn van AFP, geeft Gajadien aan. “Het platform was op zich niet nodig maar omdat er twijfels zijn over de regerende partijen, NDP, HVB en BEP. Je kunt dan heel moeilijk in deze anti fraude platform deze partijen betrekken.”  

Misstanden kunnen gemeld worden via 7222444, 8909090 en afpmeldpunt@gmail.com 
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October