OKB-voorzitter: Geen afspraken voor waarnemersinstituut
12 May, 04:38
foto


Op social media circuleert een bericht over het instellen van een nationaal waarnemersinstituut bij de komende verkiezingen. Dit instituut zou geaccrediteerd moeten worden bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Mensen worden opgeroepen om te solliciteren, waarbij het e-mailadres van de voorzitter van het Surinaams Bedrijfsleven, Bryan Renten, is doorgegeven. Renten om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het gaat om een initiatief van VSB en andere organisaties. Er worden nog gesprekken gevoerd hierover, waarbij later in de week meer duidelijkheid kan worden gegeven. 

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos zegt dat zij ook van verschillende mensen de oproep heeft ontvangen. Vorig jaar  heeft Albert Ramdin (adviseur van VSB) contact gemaakt met Van Dijk-Silos over een lokaal waarnemersinstituut, om na te gaan in hoeverre zij hiervoor openstaat. In principe is dat geen probleem omdat OKB voor transparantie is, maar zij had verder niks meer gehoord van hem hierover. Enkele weken terug hoorde zij van Ramdin dat ze bezig waren, maar ineens begonnen er berichten op de sociale media te circuleren, terwijl er geen verdere afspraken waren gemaakt. 

Van Dijk-Silos is er verbaasd over dat in de berichten staat dat de mensen geaccrediteerd zullen worden bij OKB en dat de mensen getraind zullen worden. De leeftijd van achttien jaar is het enige criterium volgens het bericht. "In de eerste plaats wil ik helder aangeven dat het OKB niet betrokken is bij deze plannen. Er is helemaal geen sprake van om zodanig te rekruteren dat ze geaccrediteerd worden bij het OKB. Niets is met mij besproken. Wij zullen hen niet trainen. Wij hebben geen policy om mensen zomaar te accrediteren bij ons, want dan devalueert onze waarde", zegt Van Dijk-Silos. Zij kan zich er ook absoluut niet in terugvinden dat het enige criterium is achttien jaar. "Dan weet men niet wat waarnemen is". 

Er is door de OKB-voorzitter contact opgenomen met Ramdin, maandag. Er is een afspraak gemaakt om hierover te praten woensdag. "Ik distantieer mij wel van het bericht dat op social media rondgaat alsof wij van OKB eraan verbonden zijn," zegt Van Dijk-Silos. Zij vindt het jammer dat zaken zo gelopen zijn, omdat het op zich een goede ontwikkeling is dat meer mensen lokaal waarnemen. De normen en waarden waaraan een observer moet voldoen, moeten duidelijk worden aangegeven. Renten zegt dat na het gesprek met OKB meer mededelingen gedaan kunnen worden. De VSB heeft Albert Ramdin, die ervaring heeft bij de Organisatie van Amerikaanse Staten als assistent-secretaris-generaal, als adviseur gevraagd om contact te maken met OKB.  
Advertenties