Pionier-rock-'n-roll-zanger Little Richard (87) overleden
09 May 2020, 16:17
foto
Little Richard in 2005. (Foto: Reuters)


Pionier-rock-'n-roll-zanger Little Richard is op 87-jarige leeftijd overleden. De familie van de muzikant heeft zijn dood bevestigd. Little Richard's hit Good Golly Miss Molly haalde de hitlijsten in 1958. Andere bekende nummers zijn Tutti Frutti en Long Tall Sally.

Zijn invloed in de muziek werd genoemd door the Beatles, Elton John en Elvis Presley. De zanger werd in 1986 ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij stierf aan botkanker in Tullahoma, Tennessee, zei zijn familie.

Little Richard werd geboren als Richard Wayne Penniman in 1932. Hij scoorde zijn grootste hits in de jaren vijftig en stond bekend om zijn uitbundige optredens, krijsen, raspende stem en flamboyante outfits. Hij verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen platen.

Voormalig Beatles-drummer Sir Ringo Starr tweette nadat het nieuws over zijn dood bekend werd: "God zegene Little Richard, één van mijn muzikale helden aller tijden." Nile Rodgers, de mede-oprichter, zei dat het 'het verlies van een echte reus' was, terwijl Brian Wilson van de Beach Boys zei dat zijn muziek 'voor altijd' zou blijven bestaan.

De basgitarist van Richard, Charles Glenn, vertelde aan de nieuwswebsite TMZ dat de zanger twee maanden ziek was. Hij zei dat Richard thuis stierf, met zijn broer, zus en zoon naast hem.

Kleine Richard was één van de 12 kinderen en zei dat hij was gaan zingen omdat hij zich wilde onderscheiden van zijn broers en zussen."Ik was het grootste hoofd van allemaal en ik heb nog steeds het grootste hoofd", zei hij in 2008 tegen de BBC. "Ik deed wat ik deed, omdat ik aandacht wilde. Toen ik op de piano begon te bonzen en schreeuwde en zong, kreeg ik aandacht."

Zijn muziek werd omarmd door zowel blanke fans als kleurlingen in een tijd dat delen van de VS nog steeds gescheiden waren. Concerten hadden toen een scheiding met een touw in het midden van het auditorium om mensen op kleur te verdelen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April