Braziliaanse coronavirus-uitbraak 'bedreigt succes Paraguay'
09 May 2020, 22:22
foto
President Mario Abdo Benítez zegt dat hij de grens van Paraguay met Brazilië heeft 'versterkt' om het virus te helpen bestrijden. (Foto: EPA)


De Paraguayaanse president, Mario Abdo Benítez, heeft gezegd dat de verspreiding van het coronavirus in Brazilië het succes van zijn land bij het in bedwang houden van het virus in gevaar brengt. Benítez zei dat meer dan de helft van de 563 zaken in Paraguay afkomstig was uit buurland Brazilië.

Het land heeft de afgelopen twee maanden een strenge afsluiting ondergaan en de meeste mensen met de ziekte worden in quarantaine geplaatst in bewaakte schuilplaatsen.

Ondertussen is Brazilië het zwaarst getroffen land in Zuid-Amerika geworden. Daar werden vrijdag meer dan 10.000 nieuwe gevallen gemeld, wat het nationale totaal op 145.328 brengt. Er zijn ook bijna 9.900 virusgerelateerde sterfgevallen gemeld.

De twee landen delen een grens van 400 km die meestal zwak wordt gecontroleerd. Maar president Benitez vertelde journalisten dat "de meest kwetsbare delen" van de grens "versterkt en gemilitariseerd" waren. Hij voegde eraan toe: "Brazilië is vandaag misschien wel de plaats met de snelste verspreiding van het coronavirus ter wereld, en dat is een grote bedreiging voor ons land."

Benítez is één van de vele leiders in de regio die zijn bezorgdheid hebben geuit over de zich snel ontwikkelende uitbraak in Brazilië. De Argentijnse president, Alberto Fernandez, heeft gezegd dat de handel tussen de twee landen een risico is, aangezien vrachtwagenchauffeurs vanuit Sao Paulo, één van de meest geïnfecteerde regio's van Brazilië, goederen naar het zuiden vervoeren.

Over de noordgrens van Brazilië heeft de Venezolaanse Nicolás Maduro herhaaldelijk beschreven dat de aanpak van de uitbraak door zijn Braziliaanse tegenhanger Jair Bolsonaro onverantwoord is. Bolsonaro heeft herhaaldelijk gezegd dat het risico van het coronavirus overdreven is. Hij is in de afgelopen weken in botsing gekomen met de gouverneurs van de deelstaten die beperkingen hebben opgelegd.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April