Apothekers luiden noodklok, ernstig tekort medicijnen
09 Apr, 11:15
foto
Door onvoldoende valuta, dreigt een ernstig tekort aan noodzakelijke medicijnen. (Foto: Soma Apotheek)


Binnen zeer afzienbare tijd dreigt er een ernstig tekort aan essentiële geneesmiddelen in Suriname. De Vereniging van Apothekers (VvA) luidt dan ook de noodklok. De laatste tijd merken apothekers dat zij onvoldoende geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kunnen bestellen bij diverse importeurs waarvan het BGVS de grootste is. Veel geneesmiddelen zijn niet in voorraad. Ook komt het voor dat apotheken slechts een deel van de benodigde hoeveelheid kunnen bestellen, omdat er onvoldoende voorraad van belangrijke geneesmiddelen aanwezig is.

Eén van de hoofdredenen van de situatie is dat er onvoldoende valuta beschikbaar wordt gesteld voor de importen van geneesmiddelen. De mogelijkheid om via andere officiële kanalen aan vreemde valuta te komen, is komen weg te vallen, waardoor diverse importeurs hun buitenlandse leveranciers niet tijdig kunnen betalen, zegt de VvA in een persbericht. Het gevolg is dat diverse leveringen vanuit het buiteland worden aangehouden en dat diverse bestellingen zelfs worden afgezegd.

Geneesmiddelen zijn voor de mens "en dus ook voor onze bevolking zeer essentieel voor de behandeling van aandoeningen." Naast de nu ontstane Covid-19 situatie dreigt het tekort aan essentiële geneesmiddelen nu ook een groot probleem te worden voor de volksgezondheid in Suriname. Deze situatie zal zorgen voor een grotere bedreiging voor de door het coronavirus toch al zo kwetsbare gezondheidszorg in ons land.

Op dit moment is er onvoldoende hiv-medicatie beschikbaar, waardoor nu gekeken moet worden hoe de behandelingen moeten worden voortgezet. De apothekers doen een dringend beroep op de autoriteiten en in het bijzonder het Ministerie van Volksgezondheid om alles in het werk te stellen dat er op zeer korte termijn voldoende valuta beschikbaar wordt gesteld voor de import van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, opdat een volgend drama tijdig voorkomen kan worden.

De vereniging vraagt ook om te heroverwegen of naast de banken, de tot onlangs erkende kanalen voor valuta-transacties, zoals de wisselkantoren, weer hiervoor toegankelijk kunnen worden gemaakt voor de continuïteit van de importen. De  beschikbaarheid van valuta is een essentiële voorwaarde voor het tijdig kunnen importeren van geneesmiddelen, maken de apothekers duidelijk.