Column: Covid-19 kilo's?
02 Apr, 00:59
foto


Natuurlijk kunnen we vanwege de lockdown en social distancing-maatregel, niet naar de gym of sportschool voor de noodzakelijke beweging om gezond te blijven. Daar komt nog bijkijken dat menigeen uit verveling vaker dan normaal tussendoortjes naar binnen werkt. Bovenstaande is een uitstekende voedingsbodem voor de toename van ons gewicht, hetgeen alles behalve wenselijk is. We zijn er het allemaal over eens dat Covid-19 niet alleen de economie op zijn kop heeft gezet, maar ook ons leefpatroon drastisch heeft veranderd. Maar deze epidemie gunt ons ook een moment van reflectie om ons te vergewissen van wat echt belangrijk is in het leven. Laten we dankbaar zijn voor dit moment en ons voortaan bezig houden met wat echt belangrijk is.

Mensen die onder het mom van "ik heb het druk" nalieten om dagelijks de noodzakelijke beweging te hebben, hebben nu tijdens de lockdown, de gelegenheid bij uitstek om een routine van bewegen op te bouwen. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid om in deze moeilijke tijd, fit te blijven. We hoeven niet op straat te gaan, om te voorkomen dat mensen zich ongevraagd bij ons aansluiten en er zo een ongewenst grote groep ontstaat. In Suriname hebben de meesten een erf rondom het huis. Iemand die echt wil, zou dus ommetjes kunnen rennen rondom het huis. U zou met uw kinderen buiten kunnen spelen, waarbij het accent niet ligt op het winnen, maar op het hebben van de noodzakelijke beweging. Ik denk hierbij aan touwtje springen, elle, djoel en of djompo futu. Degenen die alleen zijn, zouden zich ook goed bezig kunnen houden met een springtouw. Mensen die absoluut geen erf hebben, kunnen gewoon op de vloer een behendigheidsladder tekenen, waarbij ze gedurende een korte tijd onder een hoge intensiteit de nodige beweging kunnen hebben. Anderen die beschikken over een internetaansluiting, kunnen hun hart ophalen met de ontelbare video's die beschikbaar zijn op Youtube.  

Welke methode of optie u ook kiest, zorg ervoor dat u dagelijks voldoende beweging hebt, zodat u na Covid-19 niet opgezadeld zit met overgewicht. Naast fysieke fitheid, is lichamelijke oefening ook goed voor een mentale gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert elke volwassene om dagelijks 30 minuten te bewegen en voor kinderen is het advies een uur per dag. Wees dus creatief en maak nuttig gebruik van de beschikbare mogelijkheden om fit te blijven. Houd geen overtollige kilo's over aan de gedwongen Covid-19 break.

Mireille Hoepel