RGB en WWF trekken project ter bescherming zeeschildpadden
31 Mar 2020, 22:44
foto
Een krapé of soepschildpad (Foto: RGB)


Het aantal zeeschildpadden te onder andere Braamspunt en Galibi wordt bijgehouden, evenals de legnesten en gestrande schildpadden. Dit gebeurt in het kader van de uitvoering van het project ‘2020 Marine Turtle Conservation’, waarvoor het ministerie van Ruimtelijk Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en de World Wildlife Fund, INC. (WWF) een Grant Agreement hebben getekend. Het project loopt van 1 maart tot 31 juli dit jaar.

Het algemeen doel van dit project is om tegen 2025 de populaties van de aitkanti (lederschildpad), krapé (soepschildpad), warana en karet op de legstranden van de districten Marowijne en Commewijne te stabiliseren. Naast het dagelijks (’s nachts en in de vroege ochtend) tellen van legnesten en de gestrande zeeschildpadden, zal er ook data over het aantal overtredingen, in beslag genomen eieren en de aangehouden mensen en de sancties die tegen hen getroffen zijn, worden bijgehouden.

WWF komt in met USD 71.800 en het RGB doet een eigen bijdrage van USD 100.000. De afdeling Natuurbeheer van de dienst ʼs Lands Bosbeheer (LBB) van RGB voert samen met de WWF-Guianas, Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) en de lokale gemeenschappen het project uit. Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en Stichting d’Ons zullen met het inzetten van vrijwilligers op de stranden het project ondersteunen.

Braamspunt is door de makkelijke bereikbaarheid een trekpleister voor toeristen voor zeeschildpadden tours. In de noordoost zone van de kustvlakte van Suriname, die overwegend uit modder en mangrove bestaat, liggen belangrijke legstranden voor de diverse soorten zeeschildpadden. Het beschermen van de zeeschildpadden is een gezamenlijke inspanning, benadrukt RGB in een persbericht.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March