Evolutie van de vrouw: hoe gaat ze om met geweld?
21 Mar 2020, 23:06
foto
Discussie over geweld tegen vrouwen werd door het publiek sterk afgekeurd.


“Geweld jegens de vrouw moet massaal afgekeurd worden”, zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP). Partnergeweld - met name geweld van de man naar de vrouw toe, is een maatschappelijk probleem dat zich zichtbaarder manifesteert in de samenleving. "Media artikelen, die ons met de feiten op de neus drukken: ‘man vermoordt vrouw en pleegt zelfmoord’ of ‘man verdacht van moord op partner’. Afgelopen week is nog een jonge vrouw van 34 jaar, door haar partner vermoord," brengt Mathoera in herinnering. 

Om de bewustwording te vergroten heeft Mathoera onlangs een discussiedag gehouden waarbij het thema breedvoerig is besproken. Geweld ontsiert het mooie, het liefdevolle en het zuivere, zegt Mathoera. Geweld is nimmer de oplossing van problemen. En toch blijkt volgens wereldwijde onderzoeken dat één op de drie vrouwen slachtoffer te zijn van geweld. Suriname is in de top 7 landen van de Amerika's, met de meeste moorden op vrouwen op 100.000 inwoners. "Dit kan zo niet doorgaan!"

Ongelijke machtsverhoudingen
Uit onderzoek gedaan door onder andere Carla Bakboord (Women’s Rights Centre) is gebleken, dat ‘partnergeweld terug te brengen is naar situaties van ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, zowel in de private sfeer als het publieke domein. Aangeleerde vrouwelijke ondergeschiktheidsrollen en mannelijke dominantie zijn de basis van het geweld thuis. Mannen, die als kind werden aangeleerd hun toekomstige partners en kinderen onder controle te houden, worden boos en gebruiken geweld, wanneer naar hun mening, deze controle ondermijnt wordt.

Ook in het publieke domein, blijken ongelijke machtsverhoudingen diepgeworteld volgens het onderzoek. "In diverse instituten, de media, het onderwijs, wet en regelgeving, op de werkplek en in zoveel andere situaties die ons dagelijks leven beheersen, zien we deze genderongelijkheid, die de perceptie van de rol en de plaats van de vrouw bepalen en haar kansen voor onafhankelijkheid( financieel en sociaal ) verkleinen. Voor vrouwen is afhankelijkheid een extra drempel om krachtig nee te zeggen tegen het geweld van haar partner," meent Mathoera. 

Doorbraak van vrouwen
Tijdens de discussieavond is duidelijk gebleken dat veel positieve ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, juist door de strijd van moedige vrouwen. Het partnergeweld wordt steeds meer aan de kaak gesteld en openlijk besproken. Door de druk van vrouwenorganisaties is wetgeving aangepast en kan bescherming gevraagd worden. Veel vrouwen worstelen zich uit hun slachtofferschap en doen aangifte. Steeds meer vrouwen scholen zich en verruimen hun kansen tot werk. "Echter zijn we nog niet waar we wezen moeten. De media, religieuze organisaties, ngo’s, overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties moeten streven naar een leven vrij van partnergeweld. Daders en slachtoffers van geweld moeten bewust worden gemaakt, dat geweld een strafbaar feit is en dat zowel plegers als slachtoffers er niet bij gebaat zijn. Geweld mag nooit gedoogd worden. Er moet krachtig geprotesteerd worden. Typische mannen en vrouwenrollen moet uit het hoofd van mensen. Vrouwen vervullen haast alle functies in een maatschappij."

Een integrale aanpak is vereist waarbij de belangrijkste actoren deze problematiek verder analyseren en korte, middellange en lang termijnstrategieën ontwikkelen om  partnergeweld aan te pakken, stelt het Assembleelid. Opvoedingsondersteuning, opvang en begeleiding van slachtoffers en daders, omgaan met conflicten, netwerk en discussiegroepen kunnen belangrijke aspecten zijn in de aanpak. Vrouwelijke slachtoffers van geweld hoeven geen slachtoffer te blijven. De vicieuze cirkel kan wel degelijk doorbroken worden. Mathoera benadrukt dat de verhouding tussen mannen en vrouwen geen ‘krachtmeting’ is, maar gebaseerd moet zijn op respect en gelijke kansen voor elke sekse.  
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April