Minister Elias bij terugkomst uit Cuba in quarantaine
20 Mar 2020, 23:29
foto
De tenten die op de luchthaven Zanderij zijn opgezet om passagiers eventueel in quarantaine te zetten.


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zal bij aankomst in Suriname vanavond in overheidsquarantaine worden geplaatst. De bewindsman was voor een dag naar Cuba om terug te komen met 50 Cubaanse artsen en een middel dat veelbelovend is in de strijd tegen Covid-19. Cuba geldt nu als een hoog risico-land. Suriname heeft nu 4 geregistreerde geïmporteerde Covid-9 –gevallen. Er zijn 41 personen in overheidsquarantaine, terwijl 51 in thuisquarantaine zitten (met politie/militaire beveiliging).

Op de luchthaven Zanderij komen vanavond twee vluchten met repatrianten. Er komt een vlucht uit Cuba en een uit Miami, beide gelden als hoog risico landen. Cuba heeft tot nog toe 1 dode als gevolg van het coronavirus, 16 positief bevestigde gevallen, terwijl 523 verdachte gevallen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dus gaan de passagiers van beide vluchten, volgens directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid in overheidsquarantaine (verplichte quarantaine), wat betekent dat ze op locaties worden ondergebracht waar ze zullen worden gemonitord. Op Zanderij zijn er al tenten opgezet voor het geval de autoriteiten worden overweldigd door het aantal passagiers.

Voor de twee vluchten gaat het in totaal om zo’n 110 personen voor wie de quarantaineplekken al in orde zijn gemaakt. Er zullen dus geen mensen meer in het vliegtuig in quarantaine worden geplaatst, verzekert NCCR-coördinator Jerry Slijngard. Voor morgen komen er gestrande passagiers uit Curaçao. Zondag komt er een vlucht uit Belem, Brazilië, dat als hoog risico-land staat genoteerd. Ook de passagiers van deze twee vluchten in het weekend gaan in overheidsquarantaine.

Op de reguliere persconferentie van het Managementteam Covid-19 is gezegd dat alle gestrande mensen uit Suriname zullen worden teruggebracht. “Niemand wordt achtergelaten,” zegt directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira. De gestrande mensen moeten contact opnemen met consulaten en naar de eerste airport gaan waar de SLM kan komen. Daarna zal worden gewerkt aan de gestrande mensen in Nederland en alle mensen die via Nederland terug moeten komen.
Advertenties

Saturday 03 December
Friday 02 December
Thursday 01 December