Berenstein en Dwarka: Besluit ontheffing is onterecht
13 Mar 2020, 01:26
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en bestuurslid Dayanand Dwarka tijdens een persconferentie. (Foto: René Gompers)


C-47 voorzitter Robby Berenstein zegt dat het besluit van het presidium van Ravaksur om hem te ontheffen als woordvoerder en coördinator onterecht is. “Ook druist dat besluit tegen de protocollen in, de vergadering waar die besluiten genomen zijn, wordt dus ook niet erkend. C-47 was er ook niet bij.” De vakcentrales CLO, PWO, de Moederbond en de OSAV hebben maatregelen getroffen tegen Berenstein omdat ze vinden dat hij het onmogelijk heeft gemaakt dat Armand Zunder governor van de Centrale Bank van Suriname is geworden.

Het presidium heeft verder besloten dat het secretariaat van Ravaksur bij CLO zal worden ondergebracht. De organisatie wordt “in en buiten rechte” vertegenwoordigd door Zunder, Errol snijders (de Moederbond) en Ronald Hooghart (CLO). Lokale en internationale organisaties worden op de hoogte gebracht van de besluiten.

Op een persconferentie donderdag hebben Berenstein en Dayanand Dwarka uitgelegd dat de besluiten ongeldig zijn. Besluiten dienen volgens de Ravaksur-regels  door zes voorzitters genomen te worden. Dat de drie voorzitters  Ravaksur nu “in en buiten rechte” gaan vertegenwoordigen is volgens Dwarka “een grote kolder”. Ravaksur is geen rechtspersoon. Hij vindt ook dat de drie nooit C-47 mogen en kunnen vertegenwoordigen. “Berenstein is de primus interparis bij C-47 (eerste onder de gelijken) maar hij beslist niet in zijn eentje,” licht Dwarka toe. “Besluiten komen van de leden. Zwaarwichtige besluiten worden in de Assemblee van de Arbeid genomen. De aanval is gericht op de voorzitter maar we ondersteunen hem, we staan als een man achter hem.”

Berenstein merkt op dat de uitleg van Zunder, Snijders en Hooghart over zijn rol in het benoemingsproces niet op waarheid berust. Berenstein geeft aan dat hij inderdaad zijn “matie” heeft ondersteund toen hij met het nieuws van zijn kandidaatstelling kwam. Er is breedvoerig gesproken. Maar naarmate de tijd vorderde en gesprekken zijn gevoerd met andere partijen is een ander plaatje ontstaan. Al vroeg kwam er verzet vanuit het veld. “Ik heb niemand aangezet,” benadrukt Berenstein. “De mensen zijn niet dom. Er speelde nog meer. Ik was genoodzaakt mijn standpunt te veranderen. Maar het gaat niet om mijn zienswijze. De leden hebben zich uitgesproken. En dat is het officieel standpunt van C-47 geworden.”

Berenstein deelt mee dat Zunder op de hoogte is gehouden van het hele proces in het veld en ook wat het officiële standpunt van C-47 zou zijn voordat het bekend is gemaakt. Er was geen draagvlak voor Zunder, ook al waren er voorwaarden gesteld bij het aannemen van de functie. “Armand, dies na wan brotherly advise, no tek a functie, zei ik hem nog,” deelt Berenstein mee.  “A no bun gi yu, a no bun gi a vakbeweging. Teki en in overweging. Dat was de laatste keer toen ik hem zag. En daarna hoorde ik dat ik laf ben.”  Berenstein en C-47 blijven open voor Zunder wordt er aangegeven.

René Gompers

Advertenties

Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September