Caricom: RO heeft toekomst en stabiliteit Guyana in handen
13 Mar 2020, 03:40
foto
Caricom-leiders op de persconferentie van donderdag. V.l.n.r.: Dominica's premier Roosevelt Skerrit, Keith Mitchell van Grenada, Caricom-voorzitter Mia Mottley, premier Keith Rowley van Trinidad and Tobago en Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines.


Caricom-voorzitter premier Mia Mottley van Barbados heeft gewaarschuwd voor pogingen om de tabellering van de stemmen van Kiesdistrict 4 in Guyana uit te stellen. Dat zou volgens haar in tegenspraak zijn met de uitspraak van opperrechter Roxane George. "Elke poging om het proces te stoppen of elke poging om het proces te verdoezelen, druist in tegen de geest van het oordeel van de opperrechter."

Mottley voegde eraan toe: "Het is tegen deze achtergrond dat we bidden dat hoewel het statuut de macht in handen geeft van een Returning Officer (RO) (kiesfunctionaris belast met het kiesdistrict), dat de RO zal begrijpen dat hij de toekomst en de stabiliteit van Guyana in zijn handen heeft." Ze sprak op een persconferentie na een tweedaags bezoek, samen met vier andere Caribische premiers aan Guyana, waar er op 2 maart algemene en regionale verkiezingen zijn gehouden.

De opperrechter heeft RO, Clairmont Mingo, woensdag bevolen om een geloofwaardige en transparantie telling van de stembiljetten van kiesdistrict 4 te houden. Opperrechter George oordeelde dat de RO de wet had overtreden door het optellen van Statement of Poll's en dat hij moest teruggaan naar het proces of hij zou opnieuw moeten beginnen of hij moet doorgaan waar hij was gestopt.

Het tabelleringsproces werd donderdag hervat, maar werd vervolgens opgeschort door de voorzitter van de Verkiezingscommissie, Claudette Singh, nadat de RO een betwiste spreadsheet had gebruikt. De Gecom-voorzitter wacht op de schriftelijke uitspraak van de opperrechter.

Mottley reisde dinsdag samen met de premiers Keith Rowley (Trinidad en Tobago), Roosevelt Skerrit (Dominica), Keith Mitchell (Grenada) en Ralph Gonsalves (St. Vincent and the Grenadines) naar Guyana, om de spanning na de verkiezingen in het land te verlichten. De Caricom-delegatie heeft leiders van beide grote politieke partijen - de PPP en de APNU+AFC - ontmoet. "We hopen dat het gezond verstand aan alle kanten de overhand zal hebben. We hebben beide partijen gevraagd om met hun aanhangers te praten," zei Mottley. Ze stelde dat het bezoek bedoeld was om de twee grote politieke partijen aan te moedigen elkaar te betrekken en aan te dringen op transparante verkiezingen.
Advertenties