Elias: SZF heeft geen achterstand; hier en daar een dispuut
10 Mar 2020, 00:00
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid gaat in op vragen die gesteld zijn in De Nationale Assemblee. Rechts Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds. (Beeld: DNA)


"Bij het SZF is geen brief bekend van een schuld van 300 miljoen SRD. Niet van de ziekenhuizen individueel en ook niet vanuit de Nationale Ziekenhuis Raad." Dit was het antwoord van minister Antoine Elias van Volksgezondheid maandagavond in De Nationale Assemblee. Elias deelde mee dat volgens cijfers van het SZF geen schuld is bij de dialysecentra. Er is wel een dispuut over het verhoogde tarief, waarbij het verschil nog in der minne moet worden geschikt. Ook bij de specialisten zijn er geen achterstanden, behalve waar er een dispuut is. 

De oppositionele fracties hadden een interpellatievoorstel ingediend over de gezondheidszorg. Vanuit de oppositie werden diverse stellingen genomen over de gezondheidszorg. Verder zijn indringende vragen gesteld over geldstromen, aankopen van gebouwen en instellingen, het openen van gratis huisartsenpraktijken, het ontbreken van jaarverslagen, een omvangrijk en duur automatiseringsproject zonder openbare aanbesteding. Dew Sharman (VHP) haalde deze zaken aan en uitte zijn bezorgdheid over diverse zaken. De overheadkosten bij SZF zijn veel te hoog. Volgens de minister gaat het om SRD 60 tot 70 miljoen over de gehele dienst met ruim 500 werknemers. 

De Vereniging van Medici Suriname (VMS) heeft volgens de oppositie recentelijk alarm geslagen over continuering van de gezondheidszorg. De betalingsachterstand zou vanuit het SZF volgens VMS zijn opgelopen tot meer dan SRD 300 miljoen aan ziekenhuizen. Hoewel het SZF gigantische betalingsachterstanden heeft, er geen inzicht in de financiële administratie bestaat, koopt het SZF onroerend goed zonder dat inzicht gegeven wordt over de financiering hiervan. Er zou grote zorg en onzekerheid heersen over de continuïteit en betaling van de gezondheidszorg vanuit het SZF. 

De minister deelde mee dat in 2015 het SZF is begonnen om de achterstanden in de jaarrekeningen vanaf 2012 in te lopen. De jaarrekeningen van 2012, 2013, 2014 en 2015 zijn door de accountant goedgekeurd. Het bestuur van het SZF heeft deze ingediend bij Volksgezondheid. Indien gewenst kunnen deze opgestuurd worden naar De Nationale Assemblee. De auditwerkzaamheden over de boekjaren 2016 en 2017 zijn intussen afgerond. Intern wordt de laatste hand gelegd aan de jaarrekening van 2018. Ook die worden opgestuurd wanneer het zover is. Een dochteronderneming van SZF (NV Medhulp) is gefinancierd door een lening bij een commerciële bank. Er is ook een businessplan ingediend. Aangezien Medhulp recent bestaat, zijn er nog geen jaarrekeningen daar. 

Oppositieleden waren totaal niet tevreden over antwoorden die de minister heeft gegeven. Terwijl in de sector wordt geklaagd, stelt de minister dat er niets aan de hand is. Asiskumar Gajadien (VHP) zei dat de informatie die de minister gegeven heeft, niet gecontroleerd kan worden. De bewindsman doet alsof alles goed gaat in de gezondheidszorg. De samenleving wordt voor de gek gehouden. Carl Breeveld (DOE) voerde aan dat als Medhulp door leningen zaken heeft aangekocht, hij benieuwd is naar hoe de aflossing plaatsvindt. Zeker als aangegeven wordt dat de huisartsenposten gratis medische hulp verlenen. Waar komt dat geld vandaan? Marinus Bee (ABOP) stelde voor dat er een betere samenwerking moet komen tussen SZF, Regionale Gezondheidszorg en Medische Zending. Er is sprake van dubbele bezetting, waardoor onnodig financiële middelen worden verspild. 

Vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) zei dat er een zekere geruststelling is. "Alles zit niet goed, maar alles is ook niet fout", stelde Bouva. Er zijn veel verbeteringen gekomen in de gezondheidszorg, stelde hij. Hij vroeg om de jaarverslagen door te sturen naar De Nationale Assemblee, waardoor zaken transparant zijn. NDP-fractieleider Amzad Abdoel zei dat ondanks de moeilijke situatie de gezondheidszorg staande is gehouden door de regering. Hij meent dat de regering wel antwoorden heeft gegeven. Hij moedigde de VMS aan om aan te geven wat de betalingsachterstanden zijn? De informatie die volgens het SZF naar de samenleving gaat, is niet correct, vandaar dat alle documenten opgestuurd zijn naar De Nationale Assemblee. Dit moeten anderen ook doen, als ze menen dat ze achterstanden hebben, waardoor het college inzage krijgt in de brieven.  
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April