Guyana: Diplomaten roepen op tot vermijden regeringsovergang
06 Mar 2020, 15:40
foto
Internationale waarnemers van de verkiezingen in Guyana dringen aan op transparantie van de telling in Kiesdistrict 4.


De missiehoofden van de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, Sarah-Ann Lynch; de British Hoge Commissaris, Greg Quinn; de Canadese Hoge Commissaris, Lilian Chatterjee en de delegatie van de Europese Unie, Fernando Ponz-Canto, hebben president David Granger opgeroepen om een overgang van de regering te vermijden. Die zou volgens de delegatiehoofden "ongrondwettelijk zijn, omdat deze gebaseerd zou zijn op een stemprocedure zonder geloofwaardigheid en transparantie".

In een persverklaring riepen de vier diplomaten iedereen op om ervoor te zorgen dat de juiste procedures aanwezig zijn om een geloofwaardig verkiezingsresultaat te behalen. "Een eerlijk en vrij proces is van vitaal belang voor het behoud en de versterking van de democratie in Guyana", aldus de verklaring. De diplomaten hebben hun diepe bezorgdheid geuit over "geloofwaardige beschuldigingen van verkiezingsfraude die de resultaten van deze verkiezingen kunnen beïnvloeden".

Zes politieke partijen hebben opgeroepen tot een hertelling van de resultaten van de algemene en regionale verkiezingen van Kiesdistrict 4, de dichtstbevolkte regio. Deze oproep kwam nadat een reeks chaotische gebeurtenissen gisteren had geleid tot een verklaring van de resultaten door de Returning officier (RO) van Kiesdistrict 4, Clairmont Mingo. De partijen zijn bezorgd dat de integriteit van de telling twijfelachtig is, aangezien de resultaten niet zijn geverifieerd.

De partijen die een hertelling van Kiesdistrict 4 eisen zijn de Liberty & Justice Party (LJP), de United Republican Party (URP), Change Guyana, de People's Progressive Party Civic (PPP/C), A New and United Guyana (ANUG) en The New Movement (TNM). Voormalig president Bharat Jagdeo van de PPP/C vertelde de pers dat er een complot is om de verkiezingen "te stelen" en "dat het zich voor onze ogen ontvouwt." Hij zei dat hij had geprobeerd een verzoek tot hertelling in te dienen bij het kantoor van de RO, maar dat hij Mingo niet kon vinden. Hij is bezord dat er een poging kan worden gedaan om de wettelijke termijn te overschrijden waarin een verzoek tot hertelling kon worden aanvaard.

De PPP/C had zijn eigen tabellering van de resultaten vrijgegeven, waaruit blijkt dat het de leiding handhaafde, zelfs nadat Kiesdistrict 4 was geteld. Verschillende vertegenwoordigers van andere partijen kwamen gisteren uit het mediacenter van de Verkiezingscommissie om soortgelijke verklaringen af ​​te leggen aan de pers. De dissonantie tussen hun tabellen en die van de RO heeft de woede van deze partijen verder aangewakkerd.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April