India: Modi krijgt kritiek, dodental geweld stijgt
27 Feb, 08:23
foto
Een groep mannen scandeert pro-Hindoe slogans terwijl ze inslaan op Mohammed Zubair (37) die een moslim is. Het incident heeft zich voorgedaan tijdens protesten die zijn aangewakkerd door een nieuwe burgerschapswet in New Delhi, India. (Foto: Reuters)


Tijdens gewelddadigheden in de Indiase hoofdstad New Delhi die zondag zijn begonnen, zijn volgens ziekenhuisambtenaren en lokale media minstens 25 mensen gedood en honderden anderen gewond geraakt. Politie en paramilitaire troepen patrouilleerden woensdag in veel grotere aantallen door de straten. Delen van de door rellen getroffen gebieden waren verlaten.

De Indiase premier Narendra Modi riep woensdag op tot kalmte, nadat het ergste sektarische geweld van Delhi in decennia, aanleiding was geweest voor een militaire avondklok. Het beroep van Modi kwam na kritiek van oppositiepartijen op het falen van de regering om het geweld te beheersen, ondanks het gebruik van traangas, rubberen kogels en rookgranaten.

Sonia Gandhi, voorzitter van de oppositionele Congrespartij, riep op tot het aftreden van minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de handhaving van de orde en wet in de hoofdstad.

Sunil Kumar, de directeur van het Guru Teg Bahadur (GTB) ziekenhuis waar veel gewonden werden opgevangen, vertelde woensdag tegen persbureau AFP dat bijna 60 van de gewonden schotwonden hadden. Elizabeth Puranam van Al Jazeera, rapporterend uit New Delhi, zei: "Mensen vragen waarom het vier dagen duurde. Delhi heeft een politiemacht van 84.000, geloof ik, maar dit geweld mocht doorgaan."

Terwijl botsingen in delen van de hoofdstad uitbraken, organiseerde Modi dinsdag een uitbundige receptie in de hoofdstad voor de Amerikaanse president Donald Trump. De receptie volgde op een samenkomst in zijn thuisstaat Gujarat op maandag, waar meer dan 100.000 mensen aanwezig waren.

'Haat en angst'
Het geweld brak uit tussen duizenden demonstranten, tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wetgeving die Modi's hindoe-nationalistische regering heeft aangenomen. De Burgerschap Wijzigingswet (CAA) maakt het gemakkelijker voor niet-moslims uit sommige naburige door moslims gedomineerde landen, om het Indiase staatsburgerschap te verkrijgen.

Critici zeggen dat de wet bevooroordeeld is tegen moslims en de seculiere grondwet van India ondermijnt. De Bharatiya Janata-partij (BJP) van Modi heeft ontkend dat hij enige voorkeur heeft voor 180 miljoen moslims in India. De burgerschapswet heeft maanden van landelijke protesten aangewakkerd, evenals botsingen waarbij meer dan 25 mensen in december zijn gedood.

Op woensdag beschuldigde Gandhi BJP-personen van het geven van "opruiende speeches die een sfeer van haat en angst verspreiden", inclusief tijdens de stadsverkiezingen in Delhi deze maand.

Sinds het winnen van een tweede termijn heeft de regering van Modi de gedeeltelijke autonomie van Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een islamitische meerderheid, ingetrokken en gezegd dat het een nationaal burgerregister wil voeren om "infiltranten" te verwijderen. Deze maatregelen, plus de staatsburgerschapswet, hebben de angst aangewakkerd dat het masterplan van Modi is om India opnieuw te vormen als een hindoe-natie, iets dat hij ontkent.

Modi (69) werd ervan beschuldigd niets te doen om religieuze rellen in 2002 te stoppen toen hij hoofdminister van Gujarat was. Bij de rellen stierven toen ongeveer 1.000 mensen, voornamelijk moslims.

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May