Carnaval Brazilië begint temidden van politieke verdeeldheid
23 Feb, 05:24
foto
Feestvierders van de Mancha Verde-sambaschool treden op tijdens de eerste nacht van de carnavalsoptocht in de Sambadrone in Sao Paolo, Brazilië.(Foto's: Reuters)


Het beroemde Carnaval in Brazilië is zaterdag van start gegaan. Miljoenen schaars geklede feestvierders kwamen de straat op, van wie velen de gelegenheid gebruikten om te parodiëren of anderszins commentaar te leveren op de diep verdeelde politiek van de natie.

Sinds de rechtse president Jair Bolsonaro aantrad in januari 2019, zijn de Brazilianen ernstig verdeeld, met aanhangers die de voormalige leider eerden voor een snelle daling van gewelddadige misdaad en een verbeterende economie, terwijl zijn tegenstanders dat hebben afgekeurd als wat zij beschouwen als racisme, seksisme en gebrek aan respect voor de armen.

Samen met een groep conservatieve bondgenoten, onder wie de evangelische burgemeester van Rio de Janeiro, Marcelo Crivella, heeft Bolsonaro weinig interesse getoond in Carnaval en af ​​en toe afgekeurd voor wat hij ziet als losbandig gedrag tijdens de festiviteiten.

Zeker, de meeste feestgangers op zaterdag waren gekleed in een duidelijk apolitiek gewaad, variërend van zeemeermin tot cowboykostuums, wat aangeeft dat Brazilianen zich eerst op de feestvreugde hadden gericht en politiek op een tweede plaats hebben gezet. Maar in de grootste steden werd geen liefde verspild, omdat veel kostuums de leiders van Brazilië in de maling namen.

In de noordoostelijke stad Recife, de thuisbasis van één van de beroemdste carnavalvieringen van het land, wijdde muzikant Antonio Nobrega een openingsvoorstelling aan de kunstenaars en journalisten van Brazilië. Beide groepen hebben zich herhaaldelijk de woede op de hals gehaald van de politieke leiders van Brazilië, waarbij politici vaak individuele journalisten en kranten uitkiezen voor kritiek.


Drumkoningin Viviane Araujo van de Mancha Verde-sambaschool tijdens de eerste nacht van de carnavalsoptocht in de Sambadrone in Sao Paolo, Brazilië. (Foto: Reuters)

De beroemde Mangueira-sambaschool, een soort uitvoerende groep die maandenlang uitgebreide parades voor carnaval voorbereidt, heeft plannen om zondagavond door de legendarische Sambodromo van Rio de Janeiro te marcheren met een optreden dat naar verwachting de draak zal steken met het politiegeweld.

Onder Bolsonaro is het aantal moorden in de stad sterk gedaald, maar de moorden door de politie zijn omhooggeschoten, wat leidde tot een groot debat over politietactieken, met name in arme en minderheidsgemeenschappen.

De Tom Maior-sambaschool bracht tijdens hun optreden zaterdagochtend hulde aan Marielle Franco, een zwarte, lesbische gemeenteraadslid uit Rio de Janeiro, wiens moord in 2018 in het hele land tot protesten leidde. "Ik vond het mooi, het heeft me echt geraakt", zei Renato Santos Aguessy, een 37-jarige lerares, die aanwezig was. "Ze heeft voor ons een erfenis nagelaten van strijd, van confrontaties met tegenslagen in dit land, dat wordt gedomineerd door fascisme."

Monday 06 April
Sunday 05 April