Senaat spreekt Trump vrij in beschuldigingsproces
06 Feb 2020, 12:24
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump, spreekt tijdens een campagnebijeenkomst op de Drake University in Des Moines, Iowa, de Verenigde Staten.(Foto: Reuters)


President Donald Trump is niet schuldig bevonden in zijn beschuldigingsproces, waarmee een einde komt aan een poging om hem uit zijn ambt te verwijderen. Het proces heeft diepe verdeeldheid gezaaid in de Verenigde Staten.

De senaat, geleid door de mede-Republikeinen van de president, stemde om hem vrij te spreken; het werd 52-48 voor de beschuldiging van machtsmisbruik en 53-47 voor obstructie van het Congres.

Democraten beschuldigden Trump in december van het onder druk zetten van Oekraïne om een ​​potentiële rivaal van het Witte Huis te besmeuren. Hij zal nu de eerste president zijn die een afzettingsproces heeft doorlopen en gaat voor een herverkiezing. Met het in staat van beschuldigingstelling kan het Congres - het deel van de Amerikaanse regering dat wetten schrijft en invoert - presidenten voor de rechter brengen. Het is een zeldzame gebeurtenis en een politiek proces, in plaats van een crimineel proces.

In zijn historische stemming op woensdag besloot de senaat de 45e president van Amerika niet te verwijderen wegens beschuldigingen die voortvloeien uit zijn omgang met Oekraïne. Als hij op één van beide aanklachten was veroordeeld, zou Trump zijn ambt moeten hebben overgedragen aan vicepresident Mike Pence. Het Democratisch geleide Huis van Afgevaardigden keurde de artikelen van afzetting op 18 december goed.

Trump, die een tweede termijn van vier jaar zoekt bij de verkiezingen van 3 november, heeft wangedrag altijd ontkend. Zijn herverkiezingscampagneteam zei in een verklaring: "President Trump is volledig gezuiverd en het is nu tijd om terug te gaan naar de zaken van het Amerikaanse volk…De nietsdoende democraten weten dat ze hem niet kunnen verslaan, dus moesten ze hem beschuldigen." Er stond "deze vreselijke beproeving" en "onzin" was slechts een tactiek van een democratische campagne. De verklaring voegde eraan toe: "Deze afzettingshoax zal ten onder gaan als de ergste misrekening in de Amerikaanse politieke geschiedenis."

Trump - wiens persoonlijke goedkeuring bij Amerikaanse kiezers deze week een persoonlijk record van 49% bereikte, volgens Gallup - tweette dat hij zich vandaag, donderdag, over de zaak zou uitlaten.

Afzettingstemming Mitt Romney van Utah was de enige Republikeinse senator die het gangpad passeerde en Trump veroordeelde, op de eerste beschuldiging van machtsmisbruik. Ondanks de democratische hoop hebben twee andere gematigde republikeinen, Susan Collins van Maine en Lisa Murkowski van Alaska, zich niet aangesloten bij Romney om de president te veroordelen.

Sommige Republikeinse senatoren bekritiseerden de afgelopen dagen het gedrag van Trump, maar zeiden dat het niet tot het niveau van beschuldiging steeg. Drie centristische Democratische senatoren van wie de Republikeinen hadden gehoopt dat zij de kant van hen zouden kiezen, stemden in plaats daarvan om Trump te veroordelen. Dat waren Kyrsten Sinema uit Arizona, Joe Manchin uit West Virginia en Doug Jones uit Alabama. Een tweederde meerderheid van stemmen was nodig om Trump te verwijderen, wat altijd een schot in de lucht zou zijn in een kamer met 100 zetels die door zijn partij wordt bestuurd.

De beschuldigingen voor de afzetting waren gericht op het verzoek van Trump dat Kiev een corruptieonderzoek aankondigde tegen Joe Biden, een kandidaat voor het Democratische Witte Huis, en zijn zoon Hunter Biden. Trump heeft betoogd dat de jongere Biden ten onrechte een bestuursfunctie bekleedde bij een Oekraïens aardgasbedrijf, terwijl zijn vader de Amerikaanse vicepresident was en verantwoordelijk voor de Amerikaans-Oekraïense betrekkingen.

Democraten beschuldigden Trump van het misbruiken van zijn macht door US$ 391 miljoen aan beveiligingshulp in te houden om de president van Oekraïne ertoe aan te zetten 'vuil' over de Bidens op te graven.

Ze beschuldigden Trump ook van obstructie van het Congres nadat het Witte Huis getuigenissen en documenten had geblokkeerd die de onderzoekers van de Kamer hadden opgezocht. Het beschuldigingsonderzoek vloeide voort uit het telefoontje van Trump op 25 juli 2019 waarin hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vroeg om "ons een plezier te doen".

Na een klacht van een anonieme klokkenluider van de overheid, begonnen Democraten hun onderzoek in september en stelden ze een rapport van 28.000 pagina's samen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April