Bouterse: 8 december incident in de oorlog
22 Jan 2020, 10:49
foto
President Desi Bouterse spreekt de mensen op het Onafhankelijkheidsplein toe. Zijn aanhang is uit het hele land gekomen om hem te ondersteunen. (Foto's: Raoul Lith)


President Desi Bouterse noemt de 8 decembermoorden een incident in de oorlog. "We sari omdat libisma dede en het moet nooit meer gebeuren." Maar vervolgens vroeg hij zichzelf af waarom we vragen over nabestaanden van 15 slachtoffers. “Wat is gebeurd met de nabestaanden van de honderden binnenlandbewoners, militairen, van Matta, Tucajana, Moiwana…?" Na de zitting van de Krijgsraad heeft Bouterse de massa toegesproken op het Onafhankelijkheidsplein. 

Bouterse zegt dat hij zijn handen uitstrekt om in eenheid te werken aan de opbouw van het land. Hij laat optekenen dat Suriname straks een ander land is. “Nu moeten wij Surinamers bijeen brengen en nadenken over hoe wij dit land samen kunnen opbouwen.” Tegen een volledig paars gekleurde menigte op het Onafhankelijkheidsplein zei hij dat we nu al moeten dromen waar de nieuwe stad zal komen, hoe we het land moeten ontsluiten. We moeten denken aan moderne steden en een moderne stad, want "Gado gi unu oli en gas, gas, gas…lai".

De president wees erop dat “we een gemeenschappelijke job te doen hebben” en dat alle Surinamers bijeen moeten worden gebracht. Hij nodigde iedereen uit om daartoe bij te dragen. “Ik zal misschien niet meer vooraan staan, maar ik zal achterin staan om te duwen. God heeft ons zoveel rijkdommen gegeven…”

Aan de massaal opgekomen sympathisanten heeft Bouterse voorgehouden dat de Krijgsraad hem met respect heeft behandeld. Voor dezelfde Krijgsraad die hij op verschillende podia had uitgespuugd, heeft hij vandaag een applaus gevraagd “voor het respect dat aan hem is betoond.”Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March