Honderden migranten verhinderd bij binnenkomen Mexico
21 Jan, 10:47
foto
Leden van de Mexicaanse Nationale Garde gebruikten hun relschilden om migranten ervan te weerhouden de grens over te steken. (Foto: Reuters)


Honderden migranten die een rivier aan de zuidelijke grens van Mexico zijn overgestoken, zijn verhinderd het land binnen te komen op weg naar de Verenigde Staten (VS). De migranten, voornamelijk uit Honduras, gingen het water in nadat ze geen toestemming hadden gekregen om een ​​nabijgelegen brug over te steken.

De veiligheidstroepen vuurden traangas af om de migranten terug te dringen en verzamelden degenen die erin slaagden om de oversteek te maken. Mexico heeft migratieroutes naar de VS afgesneden onder druk van president Donald Trump.

Troepen van de Nationale Garde met relschilden probeerden de migranten te weerhouden om de oevers van de Suchiate-rivier te beklimmen, die de grens tussen Mexico en Guatemala markeert. Sommigen van hen die Mexico probeerden te bereiken, gooiden stenen naar de politie.

De vastgehouden migranten zijn overgebracht naar immigratiestations. Ze zullen worden teruggestuurd naar hun thuisland als hun juridische status niet kan worden opgelost, zei de regering. De migranten hadden hun kampen opgezet in de Guatemalteekse stad Tecun Uman, over de grens van Ciudad Hidalgo in Mexico.

Acht vertegenwoordigers van de migranten werden toegelaten in Mexico voor gesprekken met de autoriteiten en om een ​​brief te sturen aan president Andrés Manuel López Obrador. Ze spoorden hem aan om hen te laten passeren en beloofden de wet te zullen respecteren.

Degenen die maandag de rivier probeerden over te steken, maakten deel uit van een groep van 2.000 tot 3.500 mensen genaamd "2020 Caravan", die al eerder had opgeroepen om massaal de oversteek naar Mexico te maken om de Amerikaanse grens te bereiken.

Guatemala heeft op zijn beurt aangegeven dat sinds woensdag enkele duizenden migranten het land zijn binnengekomen vanuit Honduras. Veel van de migranten aan de grens met Mexico zeiden dat ze op de vlucht waren voor geweld, armoede en hoge moordcijfers. "We werden wanhopig vanwege de hitte. Het is vermoeiend, vooral voor de kinderen," vertelde de Hondurese migrant Elvis Martinez aan persbureau AFP.

Mexico heeft gezegd dat ze in Mexico kunnen blijven en werken en asiel kunnen aanvragen, maar geen vrije doorgang naar de VS mogen krijgen. "Ze proberen ons te misleiden. Ze zeggen dat we ons moeten registreren, maar dan zetten ze ons uit", zei een andere migrant.

Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het al 1.100 migranten in de deelstaten Chiapas en Tabasco had opgenomen. De meesten zouden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst "als hun situatie dit rechtvaardigt", voegde het eraan toe.

President Trump heeft in juni een deal gesloten met Mexico om de stroom migranten naar de VS te stoppen nadat deze met hoge aantallen was bedreigd. Mexico stemde ermee in "ongekende" stappen te ondernemen om irreguliere migratie te beteugelen, inclusief de inzet van de Nationale Garde.

Een andere overeenkomst met Guatemala duidt dat land aan als een "veilig derde land". Volgens het akkoord kunnen de VS migranten uit Honduras of El Salvador die door Guatemala reizen, terug naar dat land sturen om eerst asiel aan te vragen. Trump heeft de strijd tegen illegale migratie naar de VS tot een belangrijk beleidskwestie gemaakt en heeft maatregelen genomen om de binnenkomst vanuit Mexico over de grens te ontmoedigen, waaronder plannen voor een grensmuur.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February