Deviezencommissie verscherpt regels uitvoer deviezen
05 Jan 2020, 13:18
foto


De Deviezencommissie heeft na overleg met de minister van Financiën en de Centrale Bank van Suriname een algemene beschikking uitgegeven. Dit heeft te maken met de verdere ordening van het deviezenverkeer en met het oog op het voorkomen en bestrijden van witwassen van gelden en financiering van terrorisme. Meegedeeld wordt dat het noodzakelijk is nadere regels vast te stellen voor de aankoop, verkoop, uitvoer en invoer van convertibele buitenlandse betaalmiddelen en waarden. 

Ingezetenen mogen fysiek US$ 10.000 per persoon uitvoeren. Voor registratie-doeleinden en ter voorkoming en bestrijding van het witwassen van gelden en financiering van terrorisme, dient vanaf US$ 10.000 tot US$ 50.000 of de tegenwaarde ervan per persoon aangifte te worden gedaan op het daartoe bestemde aangifteformulier. Er dient ook aangifte te worden gedaan op het daartoe bestemde aangifteformulier bij het secretariaat van de Deviezencommissie. Fysieke uitvoer van waarden vanaf US$ 50.000 of de tegenwaarde daarvan in convertibele valuta's is verboden, tenzij vooraf vergunning van de Deviezencommissie is verkregen. 

Het is vaker voorgekomen dat personen honderden duizenden euro's uitgevoerd hebben. Ze hebben op de luchthaven bij de douane aangegeven dat ze geld bij zich hadden voor uitvoer. 800.000 euro van een reiziger uit Suriname werd in beslag genomen in Aruba in april vorig jaar. De regels moeten worden aangescherpt ter voorkoming van witwassen en het bestrijden van terrorisme, zoals vereist door de Caribbean Action Task Force. Suriname is bezig met een Nationale Risico Analyse. 






Advertenties