Oppositiepartijen hebben veel vragen over natraject dam
03 Jan 2020, 00:28
foto
De vijf personen sterke delegatie van Pertjajah Luhur tijdens de informatiesessie van president Desi Bouterse. (Foto's: NII)


Naast de VHP en ABOP zijn ook Pertjajah Luhur (PL), DOE en PALU ingegaan op de uitnodiging van president Desi Bouterse om geïnformeerd te worden over het verdere traject na de overname van de Afobakadam. De NPS heeft besloten niet in te gaan op de invitatie omdat ze vindt dat deze informatie in De Nationale Assemblee moet worden verstrekt. De politieke partijen hebben hun visie gegeven over de overname en ook vragen gesteld. DOE kaartte aan dat de overname van de dam voordelen moet opleveren voor Suriname. 

De PL werd bij deze informatiesessie vertegenwoordigd door Robert Soentik, Hendrik Setrowidjojo, Bronto Somohardjo, Martha Djojoseparto en Nasier Eskak, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Soentik zei dat de PL helemaal content is met de overname van de dam, vooral vanwege het argument dat Suriname de Suralco teveel betaalde voor geleverde energie. Hij zegt dat de overheid de Alcoa hiermee in principe subsidieerde. Volgens de PL-secretaris maakt ook het feit dat de vertegenwoordiging op al haar vragen antwoorden heeft gekregen, haar content. Hoewel de partij staat achter de overname van de stuwdam, wil zij toch het fijne weten van het beheer hiervan. 

Soentik wijst erop dat over het opzetten van een eigen entiteit was gesproken. De stuwdam zal worden beheerd door SPCS, een dochteronderneming van Staatsolie. De PL wil graag weten hoe de aanpak eruit zal zien, dit tegen de achtergrond van het feit dat Staatsolie fossiele brandstof levert. De PL-vertegenwoordiging had ook vragen over het subsidiebeleid, eventuele verhoging van de energietarieven, de precieze betekenis van de overdracht en wat er met overtollige energie zal gebeuren. 

Setrowidjojo zegt dat zij nu de partijleiding gaan informeren over het gesprek met het staatshoofd. De bijdrage van de PL in het natraject zal binnenskamers besproken worden. Een besluit over hoe verder zal ook in het partijprogramma terug te zien zijn. 


DOE is vertegenwoordigd door voorzitter Steven Alfaisi en Assembleelid Carl Breeveld. 

Steven Alfaisi, voorzitter DOE, gaf aan dat het niet alleen moet gaan om overname van de dam. Er moet voor gezorgd worden dat de druk op de weinige en precaire middelen niet wordt opgevoerd. Hij was samen met Assembleelid Carl Breeveld aanwezig bij de informatiesessie. Hoewel de DOE-voorzitter blij is dat de stuwdam nu in Surinaamse handen is, ontvangt de partij dit gebeuren toch met gemengde gevoelens. Alfaisi meent dat het proces niet kies is verlopen en dat het beter kon, hetgeen ook aan het staatshoofd kenbaar is gemaakt. Hij vindt dat de overname reeds had moeten plaatsvinden toen de Alcoa in 2015 het besluit nam te stoppen met de raffinage van bauxiet tot aluinaarde in Suriname. Hij betitelt het besluit van het staatshoofd om de politieke organisatie te informeren, een nationale zaak. “Wanneer er wordt gesproken over energie is de stuwdam de meest primaire energie opwekkingsbron die we hebben”, zegt Alfaisi. “Als erover gesproken wordt, dan moet je gaan luisteren”, voegt hij eraan toe.

Met het staatshoofd is ook gesproken over de laatste horde, die genomen is om de dam in eigen beheer te krijgen, namelijk de lening van US$ 125 miljoen. De DOE-voorzitter meent dat er een betere deal kon worden gesloten. Ook zou er beter onderhandeld moeten zijn met de Alcoa die jarenlang in Suriname is geweest. Alfaisi zegt te begrijpen dat Suriname nu zal gaan besparen, maar meent dat er niet aan de ene kant verlichting moet komen en de druk aan de andere kant moet worden opgevoerd. De DOE-vertegenwoordiging wenste een goede uitleg over de deals in het kader van de gedane lening en de overname van de dam.

Hij benadrukt dat de partij altijd een visie heeft hoe om te gaan met zaken wanneer het een nationaal belang betreft. Zij levert altijd haar bijdrage in de persoon van parlementariër Breeveld en zal dit ook doen wanneer erom gevraagd wordt. Over het vervolgtraject zegt Alfaisi dat dit koffiedik kijken is. Hij meent dat nog niet alles in kannen en kruiken is en dan vanuit de overheid een aantal zaken nog vorm moet krijgen. Volgens hem moeten details over de overname nog in place komen. In elk geval is het volgens de partijvoorzitter nu aan ons als Suriname om na te gaan hoe wij dit alles tot een goed en voordelig einde voor Suriname kunnen brengen.

PALU, vertegenwoordigd door voorzitter Jim Hok en bestuurslid Imran Taus, was de laatste van de parlementaire oppositionele partijen die donderdag werd ontvangen. De PALU-voorzitter Hok wenste hetgeen met president Bouterse was besproken eerst met zijn partijbestuur te delen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April