Cuba heeft eerste premier sinds 1976
22 Dec 2019, 00:58
foto
Manuel Marrero Cruz, (r), werd benoemd tijdens een vergadering van de Nationale Vergadering. Het evenement werd ook bijgewoond door voormalig president Raúl Castro, (l). (Foto: Reuters)


De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel heeft de eerste premier van het land in meer dan 40 jaar benoemd - de minister van Toerisme, Manuel Marrero Cruz. De functie van premier werd in 1976 door de toenmalige revolutionaire leider Fidel Castro geschrapt.

Het werd hersteld volgens de regels van een nieuwe grondwet voor het door communisten geleide eiland dat eerder dit jaar werd aangenomen. Marrero (56) zal enkele verantwoordelijkheden op zich nemen die momenteel bij de president liggen.

"Het regeringshoofd zal de administratieve rechterhand zijn van de president van de republiek," zei Cubadebate, een door de staat gerunde online nieuwssite.

Critici zeggen echter dat dergelijke veranderingen puur cosmetisch zijn, aangezien de Cubaanse Communistische Partij en het leger de enige twee echte besluitvormingsinstellingen op het eiland blijven.

De benoeming van Marrero werd zaterdag unaniem bekrachtigd door afgevaardigden in de Nationale Vergadering. De staatskrant Granma beschreef Marrero als een politicus die 'uit de basis' van de toeristische sector was voortgekomen, één van Cuba's belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta.

In 2000 werd hij president van de door militairen geleide toeristische groep Gaviota, wiens hotels onderworpen zijn aan Amerikaanse sancties onder de regering Trump. Marrero werd in 2004 door Fidel Castro benoemd tot minister van Toerisme en heeft sindsdien toezicht gehouden op een belangrijke impuls in het toerisme naar het eiland.

Het is onduidelijk of hij nu hoofd van het ministerie zal blijven. Díaz-Canel benoemde hem tot premier en prees Marrero in het bijzonder voor zijn omgang met relaties met buitenlandse investeerders. Hij benadrukte zijn "eerlijkheid, vermogen om te werken en loyaliteit aan de Communistische Partij en de revolutie".

Fidel Castro leidde een communistische revolutie die de Cubaanse regering in 1959 ten val bracht, waarna hij zichzelf tot premier verklaarde. Hij behield de titel tot 1976, toen deze werd afgeschaft en hij hoofd werd van de Communistische Partij en president van de Raad van State en de Raad van Ministers.

Toen hij met zijn gezondheidsproblemen kampte, droeg hij de macht in 2006 over aan zijn broer Raúl. Fidel stierf tien jaar later, in 2016. Raúl Castro nam in 2018 afscheid van het presidentschap, maar blijft leider van de Communistische Partij van Cuba en een belangrijke kracht in de politiek.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April