Certificaat voor planten, groenten en fruit naar Nederland/EU
13 Dec, 00:00
foto
Om groenten, fruit, planten en zaden te exporteren naar Europa moet er een certificaat overgelegd worden.


De meeste mensen die naar Nederland gaan, zijn gewend om groenten en fruit mee te nemen voor familie en kennissen. Vanaf zaterdag 14 december gelden er strenge regels voor het binnenbrengen van groenten, fruit, planten, zaden naar Nederland en andere landen van de Europese Unie (EU). Alleen met een certificaat van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kunnen plantaardige producten meegenomen of geëxporteerd worden. Voor verwerkte groenten en fruit is er geen certificaat nodig. Voor verse producten is er een fytosanitair certificaat nodig van LVV. 

Het ministerie heeft intussen bekendgemaakt wat de nieuwe EU-fytosanitaire regels inhouden. Fungerend directeur van LVV, Arthur Zalmijn, deelt mee dat het ten strengste verboden is zonder een fytosanitair certificaat planten en plantaardige producten te exporteren of mee te nemen naar de EU. Er is een certificaat nodig voor onder andere sopropo, manja, citrus, pommerak, sapotille, sterappel en andere fruitsoorten waarvan bekend is dat zij fruitvliegen kunnen bevatten. 

Deze regels gelden voor zowel commerciële als niet-commerciële zendingen, zoals postpakketten en spullen die passagiers meenemen. Daarnaast gelden er voor reizigers en postpakketten nog meer verboden op producten zoals antroewa, peper en boulanger. Het is vaak niet traceerbaar vanwaar deze producten afkomstig zijn. Wie verse landbouwproducten en fruit wil meenemen naar Nederland moet deze laten keuren bij onder andere de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen. 

Het ministerie zal later op de dag meer informatie verstrekken over deze regels en welke maatregelen er genomen worden om op de Johan Adolf Pengel luchthaven groenten te kopen die wel voldoen aan de regels. Hoewel dit aan zat te komen, zijn veel mensen verrast met de officiële bekendmakingen die op de valreep worden gedaan. 

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January