Colombia: Protesten hervat nadat gesprekken vastlopen
05 Dec, 09:47
foto
Inheemse groepen hebben woensdag ook deelgenomen aan de protesten in Bogotá, Colombia. (Foto: Reuters)


Vakbonden, studenten en inheemse groepen marcheren in de grote steden van Colombia om de druk op de regering van president Iván Duque te vergroten. De protesten begonnen bijna twee weken geleden met honderdduizenden mensen die aan demonstraties deelnamen. De eisen van demonstranten zijn breed en omvatten het toegankelijker maken van toegang tot onderwijs.

De twee partijen zullen elkaar donderdag opnieuw ontmoeten, maar tot nu toe is er weinig vooruitgang geboekt in de gesprekken tussen hen. Het comité dat de demonstranten vertegenwoordigt, heeft president Duque een lijst van 13 eisen overhandigd. Onder hen is dat de regering haar verplichtingen volledig nakomt onder de voorwaarden van het vredesproces dat in 2016 met de linkse rebellen van de Farc is ondertekend, en dat ze meer doet om de moorden op sociale activisten en voormalige rebellen te voorkomen.

Sommige demonstranten beschuldigen president Duque, die tegen het vredesakkoord was, ervan het akkoord te ondermijnen. De commissie wil ook de verzekering dat de pensioenleeftijd niet wordt verhoogd en dat het minimumloon niet wordt verlaagd voor jongeren. President Duque ontkent plannen voor verandering te hebben en zegt dat de demonstranten worden gemanipuleerd door zijn politieke rivalen.

Na de dood van een jonge demonstrant - hij was geraakt door een projectiel dat door de oproerpolitie was afgevuurd - roept het comité ook op om die troepen te ontmantelen. De achttienjarige Dilan Cruz stierf nadat hij aan het hoofd was geraakt door een klapkogel ( een soort munitie voor een vuurwapen die niet in het lichaam binnendringt, maar wel een flinke klap uitdeelt.) President Duque heeft uitgesloten dat de oproerpolitie wordt ontbonden.

Hij heeft ook opgeroepen tot een "grote nationale dialoog" om de eisen van de demonstranten te bespreken, maar de commissie achter de protesten heeft geëist dat de gesprekken uitsluitend tussen haar en de regering zijn, omdat zij vreest dat andere vertegenwoordigde groepen deze zullen "afzwakken".

Inheemse groepen namen woensdag, gisteren, opnieuw deel aan de protesten in de hoofdstad Bogotá. Inheemse rechtengroep Onic zegt dat meer dan 100 inheemse mensen zijn gedood sinds president Duque aantrad, velen van hen zijn het doelwit van paramilitaire groepen en drugsbendes die op hun land opereren. "Ze kunnen ons niet blijven vermoorden!", riepen ze.

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January