Adhin: Veroordeling zal nooit rechtskracht hebben
30 Nov, 18:55
foto
Kaderleden van de NDP vrijdagavond in een spoedvergadering bijeen in Ocer. Er is gemobiliseerd om president Bouterse groots te onthalen op Zanderij.


Waarnemend president Ashwin Adhin tevens ondervoorzitter van de NDP maakt duidelijk dat er genoeg rechtsmiddelen zijn om het vonnis van 20 jaar cel tegen Desi Bouterse aan te vechten. Op het kabinet van de president is een groep juristen bijeengekomen vrijdag om het proces en de uitspraak van de Krijgsraad te bespreken. Adhin legde vrijdagavond tijdens een spoed kaderbijeenkomst uit dat het vonnis nog geen rechtskracht heeft. Er zijn veertien dagen om verzet aan te tekenen tegen de uitspraak. 

Adhin voerde aan dat er geen gevangenneming is gelast. Het gaat om een verstek vonnis. Hiertegen zal verzet worden aangetekend. Pas als het vonnis bevestigd is na hoger beroep, krijgt het kracht van gewijsde. Dan pas heeft de uitspraak van de Krijgsraad rechtskracht. Tot dan zijn er genoeg rechtsmiddelen binnen het rechtsstatelijke om te handelen. Daaraan wordt er gewerkt. De president heeft de achterban gevraagd om kalm te blijven. Intussen is er gemobiliseerd om na middernacht Bouterse groots te verwelkomen op Zanderij. 

Op de vergadering in Ocer maakte Adhin duidelijk dat vanuit het kabinet van de president, Justitie & Politie, Defensie en Onderwijs geen stappen zijn ondernomen voor het treffen van veiligheidsmaatregelen bij het 8 decemberproces vrijdag. De rechterlijke macht heeft de veiligheidsmaatregelen die ze nodig achtte getroffen. Het RKBO heeft zelf besloten de scholen rond het gerechtsgebouw te sluiten vrijdag. Het is een misleiding dat de regering veiligheidsmaatregelen heeft getroffen, voerde Adhin aan. 

Kameraadschap is voor Adhin onvoorwaardelijk. Dat heeft hij geleerd in de NDP. Hij stelde dat Bouterse enkele decennia al het boegbeeld is van gevestigde soevereiniteit en onafhankelijkheid. Hij is patriot en nationalist. Eén man wordt gekruisigd om met zijn bloed alle zonden van zich af te wassen, meent Adhin. Dit moet worden beseft. De zaak is volgens Adhin onder controle. De veroordeling zal nooit rechtskracht hebben, benadrukte hij. 
Advertenties