VSB deelt zorgen nationale en internationale deskundigen
24 Nov 2019, 00:00
foto
Bryan Renten, voorzitter van de VSB.


"Op geen enkele manier heeft de minister van Financiën cijfermatig aangegeven welke inkomsten en uitgaven de komende vijf tot tien jaren worden verwacht. Hoe zullen de verplichtingen die het land heeft door de vele leningen worden betaald? De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven deelt de zorg van nationale en internationale deskundigen over de schuldpositie van het land, die een enorme druk legt op de economie". Dit zegt Bryan Renten, voorzitter van de VSB in gesprek met Starnieuws. 

Renten merkt op dat de regering het in algemeen heeft over grondstoffen die Suriname rijk is. Dat zijn algemeenheden die nietszeggend zijn. Zelfs al zou er olie worden gevonden, zal het vijf jaar duren voordat deze geëxploiteerd kan worden. In elk geval blijkt dat vóór de kust nog geen winbare olie is gevonden. De VSB-voorzitter vindt dat er gegokt wordt met de toekomst van het land. "Het is onfatsoenlijk en ontoelaatbaar naar de samenleving dat niet verklaard wordt hoe de enorme schulden terugbetaald zullen worden," stelt Renten. Hij zegt geen doemdenker te zijn, maar als de regering kan aantonen hoe Suriname zich kan houden aan zijn verplichtingen, zal hij als eerste zijn verontschuldiging aanbieden. 

Het uitgavenbeleid van de regering toont parallellen met 2014/2015. Toen is er ook gewaarschuwd voor de gevolgen. Na de verkiezingen is de SRD voor meer dan honderd procent gedevalueerd. De samenleving is behoorlijk verarmd, terwijl de private sector enorme klappen heeft gekregen. De koopkracht is behoorlijk afgenomen, er heeft uitstel gevonden van investeringen. Veel bedrijven hebben zich niet eens kunnen herstellen op het niveau van 2015. "Hetzelfde staat ons nu weer te wachten. Wij kunnen ons geen tweede recessie veroorloven. Donkere wolken pakken zich samen boven Suriname," stelt de VSB-voorzitter. 

Het gaat in elk geval in Suriname de verkeerde kant op, vindt de VSB-topman. Hij hoopt dat vanuit ethische overwegingen, zo kort voor de verkiezingen, financiële instituten goed moeten overwegen voordat er leningen worden verstrekt aan Suriname. "Het is vijf vóór twaalf", stelt hij. Als straks de dam wordt overgenomen, hoe wordt er gegarandeerd dat de stroomrekening aan Staatsolie zal worden betaald door de regering. De stroomrekening is jaren niet betaald aan Suralco, waardoor er nu US$ 150 miljoen gezocht wordt op de internationale kapitaalmarkt. De komende week zal de regering leningen aangaan in China voor Dalian 5, uitbreiding van de luchthaven en voor verdediging van de oever. Ook Fitch Ratings heeft gewaarschuwd dat er in een verkiezingsjaar extra uitgaven worden gepleegd met risico voor koersschommelingen.  

Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan is wat er in Barbados is gebeurd. Er is ook teveel geleend, waardoor uiteindelijk een strak programma via het Internationaal Monetair Fonds wordt uitgevoerd. Renten zegt dat VSB deze case bestudeerd heeft om lering uit te trekken. Wat wel goed is dat in Barbados en ook in Jamaica de sociale partners betrokken zijn bij de hervormingen. Beide landen zijn nu op een goede koers. Welke regering er ook komt, het land zal te maken krijgen met hervormingen. Het gaat volgens Renten niet om emotionele of politieke uitspraken, maar om keiharde feiten. Het is volgens Renten belangrijk om iedereen te betrekken om ervoor te zorgen dat de schokken worden opgevangen. 
Advertenties