Bolivia: Morales wil geen kandidaat zijn bij nieuwe verkiezingen
16 Nov, 04:39
foto
Evo Morales gebaart tijdens een interview met Reuters in Mexico-Stad. (Foto: Reuters)


De voormalige Boliviaanse president Evo Morales zegt dat er zonder hem nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Met zijn uitspraak vrijdag maakt hij mogelijk de weg vrij om een nieuwe leider te kiezen in Bolivia, dat sinds zijn ontslag getekend is door onrust.

"Omwille van de democratie, als ze niet willen dat ik deelneem, heb ik daar geen problemen mee," vertelde Morales aan Reuters in een interview in Mexico-Stad. "Ik vraag me gewoon af waarom er zoveel angst is voor Evo," voegde hij eraan toe.

Morales nam zondag onder druk ontslag na weken van protesten en geweld na een verkiezing van 20 oktober, waarbij hij in eerste ronde won. Maar de verkiezingen zijn overschaduwd door wijdverspreide beschuldigingen van fraude. Een onderzoek van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) naar de stemming, vond wijdverbreide onregelmatigheden.

Morales vluchtte vervolgens naar Mexico, nadat hij asiel had gekregen. Hij vertelde de Associated Press donderdag dat hij kon zeggen dat hij nog steeds de president was, omdat zijn ontslag nooit door het Congres werd aanvaard. Eerder deze week, dinsdag, verklaarde Jeanine Anez zich tot interim-president en zei dat iedereen in de rij voor haar - allemaal van de achterban van Morales - ontslag had genomen. Het grondwettelijk hof van het land heeft een verklaring afgegeven ter ondersteuning van haar bewering dat zij niet behoefde te worden bevestigd door het Congres, een orgaan waarin de partij van Morales - Movement for Socialism (MAS) - de meerderheid heeft.

Anez zei dat ze een brug wil slaan met de MAS. Ze stelde echter dat Morales zelf niet welkom was als een kandidaat bij de volgende verkiezingen. Anex en de MAS-wetgevers schijnen een akkoord bereikt te hebben over het houden van nieuwe presidentiële verkiezingen. Ze hebben echter nog geen kandidaat gekozen. Morales zei dat hij niet weet wie de MAS-kandidaat zal zijn en dat "de mensen dat zouden moeten beslissen."

Morales zei dat hij naar Bolivia wilde terugkeren, zo gauw het Congres zijn ontslag had goedgekeurd. Anex verwierp vrijdag de bewering van Morales dat hij ontslag nam en het land verliet vanwege militaire druk en bedreigingen met geweld tegen zijn naaste medewerkers. "Evo Morales ging alleen. Niemand schopte hem eruit", zei ze tijdens een persconferentie. Ze zei dat hij vrij is om terug te keren, maar dat hij "verantwoording moet afleggen voor verkiezingsfraude". Ze voegde eraan toe: "Justitie moet zijn werk doen zonder politieke druk."

De voormalige cocaboer zei dat de Amerikaanse regering ook een vliegtuig had aangeboden om hem uit Bolivia te krijgen. "De Verenigde Staten had de minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia gebeld met het aanbod om een vliegtuig te sturen die ons kon vliegen naar waar we wilden. Ik was er zeker van dat het Guantanamo zou zijn," zei Morales al lachend.

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July